Mom4life

Zašto se moje dete samo u mom prisustvu tako ponaša?!

Sedimo jutros mama i ja kod nje i pijemo kafu i čaj (ne pijem kafu. Ne sudite mi, ‘leba vam), dok se Filip igra u dnevnoj sobi. Kao i obično kad ga dovedem ujutru na čuvanje, pre posla, a imam vremena za dva srka i prženo jaje, proćaskamo brzinski o nekim svakodnevnim temama…

“Majka (tako je zovem), moram te nešto pitati. Al’ da odgovoriš iskreno!”.

“Pobogu, dete, pa naravno da ću biti iskrena”.

“Je l’ Filip stvarno tako dobar kod tebe, kao što stalno govoriš? Ili si samo ona dosadna baba koja ima najzlatnije unuče i čak i kad je divlje kaže da je bilo dobro?”

“Prvo, ne opanjkavaj mi dete! Drugo, stvarno je sjajan, ne bih te lagala… Zamisli, juče je sedeo pored dede i punih 15 minuta zadovoljno gledao neku emisiju držeći daljinski u rukicama. On se ovde divno zaigra sam. Istrese sve igračke čim dođe i provoza autiće. Ponekad zatraži moju pažnju, ali ako sam u tom trenutku zauzeta širenjem veša, dam mu štipaljke. Razbaca ih u igri, al’ bar nešto i uradimo. Pojede sve što mu pripremimo i mi ovde, a i posle podne kad ga čuvaju i Dana i Brano (drugi baka i deka), ne žalimo se. Ma, s njim nam je pesma, pitaj ih. Veselo i zdravo dete. Stvarno nemam razloga da te lažem. Uostalom, šta očekuješ od 15-mesečnog deteta?”

“S Nebojšom je isto savršen, provode najlepše trenutke zajedno u smehu i igri, a sa mnom je ponekad to skroz drugo ponašanje… Desi se da dođem s posla i onda ničim izazvano kreću kenkavi momenti, izvoljevanje i kukanje. Čak i ako je pre toga bio veseo i raspoložen, obradovao mi se i potrčao u zagrljaj, s vrata. Kada se igramo zajedno, problema nema. Ali često se divno zaigra i sam, pa ako primeti da radim nešto u kuhinji, a i pogledi nam se susretnu – odmah ostavlja igračke i dolazi do mene. A znaš i sama koliko mu pažnje i ljubavi poklanjam…”

“Tako ste se i vas četvoro ponašali kao mali, to je potpuno normalno. Šta misliš kako je meni bilo kad svi u glas krenete da mi se jadate? Kao i SVA deca, on zna da si mu TI mama i kad nešto ne valja, TEBI trči da mu rešiš problem.”

‘Ajde, reko’, da vidim šta kaže struka na ovu temu i krenem da čitam neke tekstove stranih i domaćih autora… Stvarno kažu NORMALNO, bokte. Štaviše, psiholozi ističu da mama to treba da shvati kao kompliment. Kakav crni kompliment?

Elem, prema jednoj studiji istraživača, više od 90% dece zaista promeni raspoloženje kada njihova mama uđe u prostoriju. Počinju da traže pažnju, plaču i prenemažu se. Zašto? Jer je mama sigurna zona. Vrlo jasno. Nema mnogo mudrosti. Mama je kao neka korpa za otpatke u koju deca bacaju sve svoje emocije, prikupljene tokom dana. Ako je dete sve vreme to držalo u sebi, čim vas ugleda ono zna da konačno može da se opusti. I onda ga osećanja preplave. I, ne, nije zbog toga razmaženo/bezobrazno/raspušteno. Pred mamom je dete ono što jeste, prirodno, jer mami bezuslovno veruje. Ipak smo bili povezani pupčanom vrpcom. I zbog toga se ono ne usteže da pokaže kako se oseća.

Mama je, kažu psiholozi, najveći razlog borbe za pažnju. Whaaat? Pa zar oni, dušice male, nisu 100% sigurni da smo UVEK tu, zar nemaju predstavu o tome koliko im se dajemo celim bićem? Ne posmatramo to na isti način, izgleda.

Da li je naporno? Jeste. Do zla Boga ume da bude. Ponekad je izluđujuće. I ponekad malo zavidim Nebojši što je s njim Filip bolji. Dobro, ne zavidim baš. Volim to. Ali mi je sa druge strane drago što ima kome da se “istrese” i učini da se oseća bolje. Imaću više razumevanja.

Veruje mi… jedino je to važno.

Tu sam za tebe. Ne idem nikuda.

 

Related posts

Mom4life

Tantrumi – izađite na kraj s izlivima besa kod dece

Bes i histerija mališana uvek isfrustriraju roditelje, naročito ako se dogode u javnosti. Kada se najčešće javljaju tantrumi i ka...

Mom4life

Kupujemo li lepo ponašanje deteta?

Pre neki dan sam, u čekaonici Doma zdravlja dok smo Aleksa i ja strpljivo čekali da ga njegov pedijatar prozove na kontrolu, bila sv...

Mom4life

Dečje igre uz koje je samoizolacija lakša

Kada je pre neki dan proglašena nova mera zabrane kretanja usled korona virusa, kojom smo u obavezi da subotom od 13 sati do ponedelj...

Mom4life

9 zadataka za deveti mesec

S nestrpljenjem sam dočekala taj deveti mesec i konačno mogu reći da sam ušla u završnicu "trudničke trke". Iako me do upoznavan...

No comments

Leave a comment