Mom4life

Trudnoća #2: već sam na pola puta! (prvi deo)

Iz ličnog iskustva, otkrivam vam šta trudnoća donosi u svojoj prvoj polovini, kako da ublažite eventualne tegobe i prihvatite svoje novo telo

Nebojša i ja smo oba puta imali neverovatnu sreću da nam test na trudnoću pokaže dve crtice baš onda kada smo to i planirali. A ja sam oba puta i pre izostanka ciklusa znala da sam trudna. Ne umem da vam opišem taj osećaj, ali vam ga želim od sveg srca. To je neka intuicija, šesto čulo. Druga trudnoća (potpuno drugačija od prve) protiče mi munjevitom brzinom, moram priznati, i često me sve jači pokreti bebe podsete na to da smo uveliko na pola puta do našeg prvog susreta. Trenutno sam u 23. nedelji, tačnije, tek sam zakoračila u šesti mesec i osećam se prilično dobro. Nakon prva tri meseca organogeneze, tokom kojih sam se trudila da izbegnem kontakt s virusima, čestih napada mučnina, konstantnog umora i letargije, konačno se osećam energičnije i ovaj period trudnoće, tačnije drugi trimestar – najlepši je! Podelila bih sa vama svoje iskustvo u dva posta, s osvrtom i na prethodnu trudnoću.

Prihvatanje da ću roditi još jednog dečaka: Oduvek sam želela da imam devojčicu, prvi put sam se takođe ponadala iako mog Filipa ne bih menjala ni za šta na svetu. Ovoga puta mi je trebalo malo više vremena da prihvatim da ću roditi još jednog dečaka. Inicijalni šok i suzu u uglu oka nisam uspela da sakrijem kada je ginekolog prislonila sondu na UZ pregledu i bez sumnje rekla da u meni raste dečak. I Nebojša je priželjkivao princezu, ali njegov ozareni pogled u ekran ultrazvučnog aparata nesumnjivo je govorio koliko je zahvalan što je bebac dobro. Pol mu uopšte više nije bio važan. Kupio me je i rečima da možda (sada) neću imati svoju princezu (ako me ne ubedi da jednog dana rodim i treće dete), ali ću u našoj kući ta princeza sasvim sigurno biti ja. 😊 Pustio me je nekoliko dana da tiho patim, a onda sam prekorila samu sebe jer nema smisla da se ponašam nedolično. Neko se bori da uopšte dobije bebu, a moj dečak je savršeno ZDRAV i to je zaista jedino važno! Zahvalna sam na tome do neba i jedva čekam da se upoznamo. Do tada, brojimo prstiće na UZ pregledima i ponosno gledamo kako se isteže i meškolji!

Prvi pokreti bebe: Tokom trudnoće sa Filipom, naravno, nisam znala šta da očekujem i kakav osećaj pružaju ti “leptirići” u stomaku. Te slatke vibracije od kojih i srce zatreperi svaki put jedva sam dočekala u 17. nedelji, kada sam sa sigurnošću mogla da napravim razliku između bebinog “pozdrava” i simfonije creva. Prvi pokreti se, inače, najčešće osete između 16. i 22. nedelje. Žene koje su već rađale, bebine pokrete mogu osetiti ranije. Ovoga puta sam u 14.nedelji uspela da prepoznam to slatko treperenje, što pripisujem pređašnjem iskustvu. Uživam u tim iznenadnim javljanjima svaki put!

Mučnine, žudnje i averzije prema hrani: Mučnine sam u prvoj trudnoći imala u svega nekoliko navrata, od drugog do kraja četvrtog meseca, dok su mi sada, u istom periodu, ozbiljno remetile svakodnevicu. Pre obroka, posle obroka. Ne daj Bože da ogladnim, odmah su se javljale. Sa sobom sam uvek u tašni nosila suv keks koji bih grickala u napadima gladi. Pomagao mi je i čaj od đumbira. Srećom, povraćanja gotovo da nije ni bilo, najčešće samo nagona kada bi mi zasmetali mirisi čitavog arsenala kozmetičkih proizvoda u mom kupatilu. No, taj period je sada iza mene.

Ne mogu reći da osećam žudnju ili averziju prema određenoj hrani, ali picu, pastu ili kolač (i inače) ne bih odbila ni u ludilu. Klasičan filmski scenario u kom trudnica non-stop jede kisele krastavce, za mene je samo mit. Uopšte me ne privlače.

Promene raspoloženja: Pitajte Nebojšu kako izdržava, ima momenata kada se rasplačem zbog takve budalaštine, da se minut nakon prolivanja krokodilskih suza, „nerešivom problemu“ smejem iz sveg glasa.

Prihvatanje novog tela i kilaže: Žensko telo je izuzetno jer podnosi neverovatne transformacije tokom devet meseci, kako bi na svet donelo novi život. Ipak, mnoge od nas, pa i ja, previše se opterećujemo izgledom. Potonem kada iznova čujem „mašala, baš ti je velik stomak“ koje neretko prati i „ja sam tako izgledala pred sam porođaj“, a ja tek ušla u šesti mesec… I onda kukam Nebojši da izgledam kao kućerda koja će uskoro moći jedino da se ogrne šatorskim krilom… i tome slično. Da bi sprečio ove moje izlive budalaština, iznova me podseća na objašnjenje moje doktorke Aleksandre Novakov da ja sasvim normalno izgledam i da jednostavno imam kratak torzo zbog kog beba nema mesta da se isteže u dužinu od trenutka kada materica izađe iz male karlice, te stomak „izbija“ napred. Tu činjenicu ne mogu da osporim i uglavnom ućutim i kroz suze klimnem glavom.

Oko kilograma sam se opterećivala i prvi put, opterećujem se, dabome, i sada. Sa Filipom sam se rapidno gojila i nabacila 20 kilograma (jer sam zatrudnela odmah nakon stroge kandida dijete), a i sada sam maltene na istom putu, što me živcira i dođe mi da tresnem onu vagu kad brojka ne pokazuje u moju korist. Uteši me činjenica da sam prvi put kilograme skinula u rekordnom roku, bez dijete, i to jer sam dosta šetala s Filipom u kolicima, a kunem se i u dojenje kao moćnog „sagorevača energije“. Moraću još da poradim na prihvatanju realnosti da u ovom trenutku ne mogu da budem šlank, ali i da se više posvetim nezi tela kako spolja, tako i iznutra, zdravom ishranom.

U idućem postu nastavljam s pričom o trudničkim tegobama, promenama na telu, vežbanju…

Pozdravljam vas i čitamo se!

Related posts

Mom4life

Tantrumi – izađite na kraj s izlivima besa kod dece

Bes i histerija mališana uvek isfrustriraju roditelje, naročito ako se dogode u javnosti. Kada se najčešće javljaju tantrumi i ka...

Mom4life

Kupujemo li lepo ponašanje deteta?

Pre neki dan sam, u čekaonici Doma zdravlja dok smo Aleksa i ja strpljivo čekali da ga njegov pedijatar prozove na kontrolu, bila sv...

Mom4life

Dečje igre uz koje je samoizolacija lakša

Kada je pre neki dan proglašena nova mera zabrane kretanja usled korona virusa, kojom smo u obavezi da subotom od 13 sati do ponedelj...

Mom4life

9 zadataka za deveti mesec

S nestrpljenjem sam dočekala taj deveti mesec i konačno mogu reći da sam ušla u završnicu "trudničke trke". Iako me do upoznavan...

No comments

Leave a comment