Mom4life

Tantrumi – izađite na kraj s izlivima besa kod dece

Bes i histerija mališana uvek isfrustriraju roditelje, naročito ako se dogode u javnosti. Kada se najčešće javljaju tantrumi i kako izaći na kraj s njima (bez batina, naravno!), saznajte u nastavku teksta

Hajde da prvo utvrdimo šta su to tantrumi…

Tantrumi predstavljaju svaku „oluju emocija“, poput besa, histerije, bacakanja, razočaranja i duboke frustracije, koja najčešće pogađa mališane u uzrastu od godinu i po dana do četiri godine.

Ovo je potpuno normalno ponašanje dece u tom uzrastu, trenutno se i sama svakodnevno borim sa svojim dvogodišnjakom Aleksom. Kada ga obuzme nalet emocija, teatralno padne na kolena, potom udari glavom o pod i počinje da plače. Jer ga boli. Genetika je čudo, identično sam se ponašala u tom uzrastu…

Ono što je JAKO VAŽNO da shvatimo jeste da ovo nije uvek pokušaj da se roditelji izmanipulišu. I NE, nije odlika bezobrazne, razmažene i raspuštene dece. I još jedno NE – niste loš roditelj, odlični ste, samo vam dete prolazi kroz razvojnu fazu.

Evo šta se zapravo dešava…

Do emotivnog sloma dolazi kada dete ne ume na najbolji način da izrazi ono što želi da vam kaže (još ne govori), oseća nedostatak kontrole nad situacijom (npr. srušila se kula od kocaka) ili nije dovoljno spretno da uradi ono što je naumilo (npr.ne uspeva da se popne na stolicu). I onda nastaje bes, jer u tom uzrastu ne umeju da kontrolišu emocije.

Takođe, tantrumi se javljaju kada je dete gladno, umorno, kada mu je dosadno ili je previše uzbuđeno (npr.televizija pred spavanje previše stimuliše rad mozga).

Kako vrtlog emocija obuzme dete

Kada mališana savladaju emocije, aktivira se mali alarm (amigdala) u njegovom mozgu. Hormoni stresa se oslobađaju kroz telo mališana i emocije postaju intenzivne.

Da bi uopšte kontrolisalo snažne emocije u starijem uzrastu, detetu mora prvo da se u potpunosti razvije prednji deo mozga (prefrontalni korteks) koji je odgovoran za rasuđivanje, racionalizaciju i razmišljanje. U suprotnom, kada ga nadjača „emocionalni“ deo mozga, nastaje izliv besa, sa kojim se malo dete ne može nositi samo.

Drugim rečima, potrebna mu je naša pomoć.

Kako se boriti s tantrumima? 7 saveta koje i sama primenjujem

 • Kada primetite da se situacija zahuktava, pokušajte da doskočite detetu. Na primer, ako dete ne želi ništa za večeru, umesto da se svađate oko toga da li će pojesti, zamolite dete da prvo izabere sendvič ili jogurt jer će u toku noći osetiti glad i tada nema ništa za jelo. Samim time što dajete detetu izbor, aktivirate mu prefrontalni korteks (razmišljanje i odlučivanje) i zbunićete „emocionalni“ deo mozga koji dovodi do tantruma.

Drugi primer, ako mu ispadne sladoled na ulici i shvatate da će doći do plača, recite nešto poput „i mene bi rastužilo da mi ispadne sladoled. Desilo mi se nekoliko puta. Ali, ostalo nam je još novca u novčaniku, šta kažeš da kupimo novi?“

 • Jednom kada je tantrum počeo, dete je preplavljeno emocijama. Pokušaj da u tim trenucima urazumim Aleksu ili mu odvratim pažnju čisto je gubljenje vremena. Dešava mi se tako da ga još više uznemirim. Ipak, grljenje smiruje. Naravno, ponekad su samo pozitivne reči ili priznanja, poput „razumem te“, „sigurno se osećaš jako uznemireno“ ili „tako mi je žao što si povređen“ dovoljno dobri da se vaše dete oseća sigurno i shvaćeno.
 • Ostanite mirni, ali ne odustajte. Ovo je ubedljivo najveći izazov, potpisujem. Ako ne možete da ostanete hladne glave, pretvarajte se. Pričajte tiho da bi se potrudili da vas čuju. Zastanite i vi na trenutak, udahnite i pokušajte da ne odreagujete besom i vikanjem. Užasno je teško, znam… Ipak, morate ostati mirni i pozitivni jer su emocije, posebno negativne, „zarazne“. Međutim, biti pozitivan ne znači popustiti.
 • Nemojte kažnjavati dete (batinama). Setite se da dete nije razmaženo i bezorazno, samo je nesnađeno u datoj situaciji. Da ume, iskontrolisalo bi se. Pomozite mu.
 • Spriječite pojavu tantruma, ako je moguće. Razmislite šta može biti „okidač“ za napad besa, uspostavite dnevne rituale i raspored aktivnosti. Deca vole rituale.
 • Nikada, ali nikada se nemojte podsmevati i rugati njegovom trenutnom ponašanju. Samo pogoršavate stvari i udaljavate dete od sebe.
 • Ignorisanje deteta koje ima tantrum je mač sa dve oštrice. Recimo, dete želi sladoled i ne prestaje s vrištanjem dok ga ne dobije. U ovom slučaju, dete ima neemocionalni tantrum – nije preplavljeno hormonom stresa i intenzivnim emocijama. To se može zaključiti po nedostatku “bolnih” izraza lica i tela. U prevodu, manipuliše. Ignorisanje možda nije rešenje jer će ono samo “pojačati sirenu” i urlanje. Klasično dodavanje ulja na vatru. Osim ako je dete dovoljno zrelo za rasuđivanje, možda će shvatiti da to ne funkcioniše i zaustaviće bes. Umesto ignorisanja, pokušajte detetu da kažete „znam da to zaista želiš. Znam! Ali žao mi je. Jednostavno ne može sladoled pre večere, zato što… ” Uvek dajte logično objašnjenje.

Tantrumi u javnosti

Zaustavljanje besa u javnosti ne zahteva drugačiji tretman od gore navedenih strategija. Cilj je uvek da tantrumi nestanu i da pomognemo detetu, a ne da se osećamo neugodno i posramljeno zbog njih.

Ako neko ima osuđujuće komentare, to ignorišite! Ti ljudi možda nemaju decu (najčešće oni i imaju savete za vas) ili su zaboravili kako je to izgledalo. Možda su ovakve probleme rešavali batinama, a to stvarno nije adekvatno rešenje. Evo šta ja radim  – obično se nasmešim, zahvalim na savetu i uvek uradim onako kako ja smatram da je najbolje za moje dete.

Kada treba potražiti savet stručnjaka?

 • Ako se tantrumi pogoršavaju nakon četvrte godine
 • Vaše dete povređuje sebe ili druge ili uništava imovinu tokom tantruma
 • Zadržava dah tokom besa, što moće dovesti do gubitka svesti
 • Ako zbog tantruma ima noćne more, mokri u krevet, ima glavobolje, bolove u stomaku, uznemirenost, odbija da jede…

Foto: Unsplash

Related posts

Mom4life

Kupujemo li lepo ponašanje deteta?

Pre neki dan sam, u čekaonici Doma zdravlja dok smo Aleksa i ja strpljivo čekali da ga njegov pedijatar prozove na kontrolu, bila sv...

Mom4life

Dečje igre uz koje je samoizolacija lakša

Kada je pre neki dan proglašena nova mera zabrane kretanja usled korona virusa, kojom smo u obavezi da subotom od 13 sati do ponedelj...

Mom4life

9 zadataka za deveti mesec

S nestrpljenjem sam dočekala taj deveti mesec i konačno mogu reći da sam ušla u završnicu "trudničke trke". Iako me do upoznavan...

Mom4life

Drugo dete: Spremni za promene?

Koliko nam se život promeni dolaskom novog člana u porodicu i da li nam se svakodnevica stvarno okrene za 360 stepeni? Nedavno mi...

No comments

Leave a comment