Mom4life

Šta sam naučila od JEDNOGODIŠNJAKA

Šta god da rade, deca u svemu pronalaze zabavu. Umeju da se obraduju sitnicama i uvek imaju razlog za osmeh. Lekcija broj jedan! 

#1 Always have fun!

Jasno vam je da čovek omatori onog trenutka kada prestane da se zabavlja. I kada se uozbiljii postaje smor. A to apsolutno nema nikakve veze sa brojem godina.

Deca radost pronalaze svuda, čak i u najobičnijim životnim situacijama. Kako se samo Filip obraduje kada, prolazeći ulicom, ugleda psa, spazi autobus, popne se uza stepenice ili prošeta kroz gomilu lišća u parku. Obraduje se i kada uspe da napravi kulu od četiri kocke ili pronađe ilustraciju kokoške na sedmoj stranici slikovnice. Zakikoće se kada isplazi jezik, a ja ga poprskam mlazom tuša dok se uveče kupa. Ili kada se prevrće po krevetu i izmotava kao u joga pozi “downward facing dog”, jer želi da se još malo igramo pre spavanja.

Find joy in little things! I bićete mnogo srećniji.

#2 Slobodno grešite

Otkrivajući svet, mališani svakodnevno nauče nešto novo. Zanimljivo mi je da posmatram Filipa kada napravi grešku, i onda pažljivo posmatra dok ga u tome ispravljam i pokušava iznova. Za razliku od nas odraslih, deca bez problema prihvataju sugestije i kritike. I nikada im “lađe ne potonu” zato što su pogrešili. Možda bi trebalo svi ponekad da se podsetimo da su greške dobra stvar jer na njima učimo.

#3 Odustajanje? Ni pod tačkom razno!

Upornost je, rekla bih, srednje ime svih mališana. Odlučni u svojoj nameri, kada namerače da se popnu na kauč, ne interesuje ih iz kog puta će uspeti, sa koje će strane prići, kojom nogom se popeti ili koliko vremena i truda će uložiti. Pred očima im je jedino jasan cilj – da se nađu na njemu. Lekcija broj dva – fokusirajte se! Meni strpljenje nije jača strana i sve u šta ulažem trud želim da bude sada ili juče. Da ne pričam o tome kako se iznerviram kada mi ne ide “iz prve”… Loša osobina i trudim se svaki put da se setim Filipa i njegove odlučnosti kada želi nešto da uradi.

Ako ne ide iz prve, promeni perspektivu, nikako cilj.

#4 “Zamrznite” trenutak

Život je prekratak da bi nam prolazio u konstantnoj žurbi. A deca nas suptilno na to podsećaju. Ponekad je OK dozvoliti sebi da usporimo u svakodnevnoj “mašini”. Koliko puta sam zakasnila na posao jer je Filip, iako bismo se već uspavali, želeo da se još malo mazi i grli… Svakodnevno učim da iskoristim sadašnji trenutak. Carpe diem!

Sve ovo naučio me je jednogodišnjak Filip, a da nije izgovorio nijednu reč…

P.S. Šta su vas mališani naučili? Volela bih da pročitam u komentarima 🙂

Related posts

Mom4life

Tantrumi – izađite na kraj s izlivima besa kod dece

Bes i histerija mališana uvek isfrustriraju roditelje, naročito ako se dogode u javnosti. Kada se najčešće javljaju tantrumi i ka...

Mom4life

Kupujemo li lepo ponašanje deteta?

Pre neki dan sam, u čekaonici Doma zdravlja dok smo Aleksa i ja strpljivo čekali da ga njegov pedijatar prozove na kontrolu, bila sv...

Mom4life

Dečje igre uz koje je samoizolacija lakša

Kada je pre neki dan proglašena nova mera zabrane kretanja usled korona virusa, kojom smo u obavezi da subotom od 13 sati do ponedelj...

Mom4life

9 zadataka za deveti mesec

S nestrpljenjem sam dočekala taj deveti mesec i konačno mogu reći da sam ušla u završnicu "trudničke trke". Iako me do upoznavan...

No comments

Leave a comment