Karijera / Lifestyle

Šta nam “jede” vreme i kako poboljšati produktivnost? (II deo)

Sada kada ste sebi priznali da vreme ponekad suludo trošite na neke od navedenih stvari u prvom tekstu, poput „zero value activities“, hajde da vidimo kojim tehnikama možete poboljšati svoju produktivnost i ostvariti dnevne ciljeve koje ste postavili. Ali pre svega, ulog je sledeći. Fokus i disciplina. I odluka.

Dakle, kako igrati pametno i biti produktivniji na poslu, u svakodnevnom životu, naći vreme za taj čas jezika, masažu, tretman lica ili trening?

1. Organizacija dana i prioriteti.

Na početku svakog radnog dana napravite listu zadataka tako što ćete poređati obaveze od TEŽIH ka LAKŠIM. Prvo uradite onaj najteži zadatak koji iziskuje najviše vremena, jer ste ujutru najproduktivniji. Potom kako vam radna energija bude postepeno opadala, lakše ćete podnositi one jednostavnije zadatke. Knjiga koja opisuje ovaj princip, a koju preporučujem jeste „Pojedi tu žabu“. Žaba je metafora za otpočinjanje dana najtežim i najizazovnijim zadacima – onim koji bi najradije (još jednom) odložili.

Čuli ste za ono staro pitanje: „Kako možete da pojedete slona?“ Odgovor je „zalogaj po zalogaj.” Kako da pojedete svoju najveću i najružniju „žabu“? Na isti način; podelite je u konkretne i postepene aktivnosti i potom krenete od prve.

Može vam pomoći ovaj metod da budete produktivni i uštedite sebi vreme:

2. Razvrstavanje aktivnosti prema hitnosti.

Svaki zadatak razvrstajte u neki od ovih kvadrata: Hitno i važno uradite odmah, hitno i nevažno delegirajte, ono što je važno ali nije hitno isplanirajte, a ono što nije važno i nije hitno nemojte ni da radite ili ostavite za trenutak kada budete imali vremena da se tome posvetite.

Imajte na umu ovo:

Svi koji muku muče da organizuju rad i svoje vreme zapravo rade samo stvari koje su hitne. Odnosno, rade samo ono što spada u gornja dva kvadrata: stvari koje su hitne i važne, i stvari koje su hitne ali nisu važne.

Uspešni ljudi rade malo drugačije. Fokus stavljaju na stvari iz desna dva kvadrata: rade samo stvari koje su važne, bilo da jesu ili nisu hitne.

3. Metod rada po vašoj meri.

Ja vam predstavljam tri, vi ih isprobajte i usvojite onaj koji vam najviše odgovara. Meni je svaki delotvoran, tako da ih menjam u zavisnosti od količine i vrste posla koji imam da obavim.

       *90/1

Na početku radnog dana odredite JEDAN, najvažniji zadatak ili projekat i posvetite mu 90 minuta bez ikakvih prekidanja i ometanja. Ako treba zaključajte se u sobu ili kancelariju i zaista radite 90 minuta neprekidno. Potom napravite pauzu i nastavite nekom od sledećih metoda. Ovaj metod je inače opisao Robin Šarma u svojoj knjizi „Budni u 5“, koju vam isto preporučujem. S tim što je metod zapravo 90/90/1, a poenta je da narednih 90 dana na početku svakog radnog dana izdvojite 90 minuta za jedan projekat koji će napraviti važnu promenu u vašem životu.

      *60/10

I ovde je vreme ključno. Nakon 60 minuta neprekidnog rada, napravite pauzu od 10 minuta i ponovite ovaj metod još jednom. Bez ometanja i distrakcija, isključite sve notifikacije, zaboravite na mailove i radite sat vremena. Nakon toga je obavezna pauza od 10 minuta. Za nepuna dva i po sata neometanog rada, završićete i više nego što ste planirali.

      *Pomodoro tehnika

Reč je o vrlo jednostavnoj tehnici koju je tokom osamdesetih godina osmislio i u svojoj istoimenoj knjizi objasnio Frančesko Kirilo. Dakle, radite 25 minuta, a potom napravite petominutnu pauzu. Nastavljate tako u četiri serije, a zatim se opuštate pola sata. Možete naviti alarm, uključiti štopericu ili jednostavno raditi uz neki od ovih videa na Youtube-u. Ja najčešće radim uz ovaj video. Vreme mi proleti, ne zamaram se a obavim sjajan posao.

https://www.youtube.com/watch?v=pRKGH8soIbk&t=7250s

4. Multitasking je OUT.

Znam da vam se čini da ćete multitaskingom postići više a brže, ali to je zabluda. Iskreno vam kažem iz iskustva. Prebacivanjem s jedne na drugu obavezu, bez realnog fokusa, dovešćete do toga da ćete obe uraditi površno, nepotpuno ili jednostavno nijednu nećete završiti. “Jedno po jedno” je majka svih saveta, to vam kažem čak i ja – nestvarno nestrpljiva osoba koja bi sve i odmah.

5. Distrakcije svedite na minimum.

Već sam pominjala, tako da poisključujte sve što možete, zatvorite se u kancelariju ili sobu, zamolite kolege da vas ne prekidaju dok obavljate važan zadatak i bacite se na posao.

6. Mailove proveravajte 2-3 puta

Tokom osam sati radnog dana! Ne više i nikako ne na početku dana, jer ćete instinktivno krenuti da odgovarate na njih i pomerićete svoj fokus sa onog najvažnijeg dnevnog zadatka. A i uštedećete vreme. Ako ipak dan morate započeti mailovima, odgovorite na one najhitnije i bacite se na posao, a kasnije odvojte vreme i za ostale nepročitane.

7. Do it tomorrow.

Ako ste zaista išli po redu od najtežih ka najlakšim zadacima, i na kraju radnog dana vam ipak ostane nešto posla, ostavite to za sutra. Ne opterećujte se, do sada ste sigurno uradili sjajan posao, a sutra ćete te lagane zadatke brzinski obaviti. Uostalom, treba znati i kada stati. I završiti još jedan produktivan dan.

BONUS: Pošto redovno primam newsletter od tima Tonija Robinsa, #1 svetskog lifecouch-a, juče mi je stigao sjajan dnevni planer koji bih podelila s vama. Možete ga preuzeti OVDE.

Nadam se da su vas ove tehnike inspirisale i da ćete ih usvojiti kako biste povećatli svoju produktivnost. Delite ih dalje, bookmarkujte i najvažnije – sprovodite u delo.

Srećan rad!

Foto: Kaboompics/Karolina Grabowska

Related posts

Lifestyle

Kako pisanjem samo jedne rečenice u dnevnik možete unaprediti život

Pisanje dnevnika je jednostavan način da spoznamo sebe zapisujući najvažnije događaje, ideje ili misli o sopstvenom životu. Vra...

Kultura / Lifestyle

3 preporuke za lepši septembar

Septembar je mesec novih početaka, a kako bi vam početak prohladne jeseni unelo dozu radosti u svakodnevicu, imam za vas nekoliko pr...

Lifestyle / Zdravlje

Ambrozija: 8 stvari na koje treba obratiti pažnju

Korovska biljka ambrozija već je počela da stvara probleme alergičnim osobama, a onima koji se po prvi put susreću sa simptomima, ...

Lifestyle

6 letnjih festivala na kojima ćete se odlično zabaviti

Festivalska groznica je uveliko počela, Exit je startovao juče uz preduzete mere opreza, a ja vam izdvajam nekoliko (možda) manje p...

1 Comment

  • Šta nam "jede" vreme i kako poboljšati produktivnost? (I deo) - Something Modish

    Mar 02, 2021

    Reply

    […] drugom delu teksta bavićemo se odlukama koje treba doneti da biste produktivnije radili, a donosim vam i tehnike koje […]

Leave a comment