Karijera / Lifestyle

Šta nam “jede” vreme i kako poboljšati produktivnost? (I deo)

Sigurno ste sebi barem jednom postavili pitanje kako to da nikada nemate dovoljno vremena i šta ga pojede tokom dana… Vreme je prolazno, nenadoknadivo, a često ga tako olako i nepromišljeno trošimo. Znate li šta su  zero value activities? Objasniću vam i podeliti s vama u naredna dva teksta savete i tehnike koje sam počela i sama da primenjujem, a koje bez zezanja RADE. Hajde da vidimo kako da pametno iskoristite svoje vreme i okrenete kurs života u svoju korist.

Najpre utvrdimo u ovom tekstu zbog čega nam se na kraju dana ili meseca čini da je vreme iskliznulo…

SVI IMAMO 24 SATA NA RASPOLAGANJU, ALI…

Mnoge stvari nam u ovom suludom vremenu odvlače pažnju, pa su fokus i disciplina postali ogroman izazov za sve nas.

kako gubimo vreme

Znate one dane kada dođete na posao, prvo skuvate kafu, pogledate mailove, pa se setite da niste odgovorili na poruku da li se slažete da se vaspitačici za 8.mart uz buket pokloni vaučer u DM-u. Sve to obavite i sad kao krenete da radite. Prekine vas koleginica pitanjem u vezi s njenim poslom, onda ogladnite, pa dok mrvite po tastaturi i vrtite po fejsu iskoči vam oglas za kremu za pete. Odjednom se setite da ste još jutros hteli da zakažete pedikir… Produktivnost nula.

Kada shvatimo da smo premalo uradili tokom jednog dana, osećamo se neispunjeno i isrpljeno, posao zaostaje, gomila se i neretko ga nosimo kući. Ovo uništava potencijal svake produktivnosti, jer je vreme jedina valuta koju svi imamo podjednako, a dopuštamo da nam klizi kroz prste.

Ja prva ponekad svoje vreme olako dajem. I onda mi se desi ono čuveno „nemam vremena za…“ (kladim se da biste i vi mogli dići dva prsta). Hiljadu puta i sama to izgovorim i onda me moj muž trgne sa „nije tačno da nemaš vremena, neorganizovana si“. Ponekad me nervira koliko bude u pravu… True story.

ZAŠTO GUBIMO VREME? ZBOG OVIH 8 STVARI!

 • Zero value activities. To su one aktivnosti koje vas ne dovode ni do kakvog cilja ili imaju negativan uticaj na vaš život. Dakle, besciljno skrolovanje po društvenim mrežama (i patetisanje što drugi žive „bolji instagram život“), vrtenje kanala na TV-u i praćenje kojekakvih sadržaja, čitanje vesti,…
 • Neorganizovanost. Ponekad sam master neorganizovanosti i neefikasnosti, a ponekad i ćorava koka ubode koje zrno pa samu sebe zadivim. Vi takođe? Šta je problem? Pravimo bog zna kakve planove pretrpavanjem obaveza koje ne izvršavamo kako valja ili uopšte. Biti zauzet nije jednako biti produktivan.
 • Overthinking. Previše tokom dana razmišljamo o stvarima na koje često ne možemo u potpunosti da utičemo. Ili čak i ako možemo, opterećujemo se samim problemom umesto fokusom na rešenje.
 • Neproduktivni sastanci. To su oni beskrajno dugi sastanci na kojima se mnogo priča a malo kaže i dogovori. Skratite ih ako ste u mogućnosti, pojednostavite, dogovorite u kratkim crtama najvažnije i – go back to work.
 • Besciljni višesatni šoping. Ako su vam potrebne farmerke, idite i tražite samo njih. Ne trošite vreme na lutanje po radnjama razgledajući ponudu. Bolje sat vremena manje u šopingu, a jedan sat više (brze) šetnje na vazduhu, od koje zaista imate korsti.
 • Kome dajete svoje vreme? Okružite se dobronamernim ljudima zbog kojih ćete biti srećni što ste odvojili vreme za druženje, razmenu ideja i kvalitetno provedenih sat-dva. Manite se „tračerskih“ odlazaka na kafu, od toga ama baš ništa nemate. Samo ćete se vratiti kući iscrpljeni, puni negativne energije.
 • Češće govorite DA umesto NE. Treba da bude obrnuto, naučite kada treba da kažete NE. Bilo privatno (npr. poziv na gorepomenutu trač partiju) ili poslovno (prihvatanje dodatnih zadataka kada ste do guše u poslu). Ljudi će vas shvatati ozbiljnije kada im argumentovano obrazložite zašto je nešto NE. Dakle, kažite ponekad NE da biste mogli  novim i boljim prilikama reći DA.
 • Distrakcije. Kada radite nešto važno, isključite zvono na telefonu, nemojte svakih pet minuta proveravati mailove, ili još gore društvene mreže i akcijsku ponudu u Lidlu. Radite neko vreme potpuno fokusirani, a potom napravite kratku pauzu. Tada odgovorite na mail, pozovite koga treba i sl. Neće svet stati, a vi ćete daleko produktivnije i brže obaviti zadatak.

U drugom delu teksta bavićemo se odlukama koje treba doneti da biste produktivnije radili, a donosim vam i tehnike koje će vam pomoći da brže i efikasnije obavite više posla!

Foto: Kaboompics/Karolina Grabowska

Related posts

Lifestyle

Kako pisanjem samo jedne rečenice u dnevnik možete unaprediti život

Pisanje dnevnika je jednostavan način da spoznamo sebe zapisujući najvažnije događaje, ideje ili misli o sopstvenom životu. Vra...

Kultura / Lifestyle

3 preporuke za lepši septembar

Septembar je mesec novih početaka, a kako bi vam početak prohladne jeseni unelo dozu radosti u svakodnevicu, imam za vas nekoliko pr...

Lifestyle / Zdravlje

Ambrozija: 8 stvari na koje treba obratiti pažnju

Korovska biljka ambrozija već je počela da stvara probleme alergičnim osobama, a onima koji se po prvi put susreću sa simptomima, ...

Lifestyle

6 letnjih festivala na kojima ćete se odlično zabaviti

Festivalska groznica je uveliko počela, Exit je startovao juče uz preduzete mere opreza, a ja vam izdvajam nekoliko (možda) manje p...

2 Comments

 • Šta nam "jede" vreme i kako poboljšati produktivnost? (II deo) - Something Modish

  Mar 02, 2021

  Reply

  […] kada ste sebi priznali da vreme ponekad suludo trošite na neke od navedenih stvari u prvom tekstu, poput „zero value activities“, hajde da vidimo kojim tehnikama možete poboljšati svoju […]

 • Kako pisanjem samo jedne rečenice u dnevnik možete promeniti život - Something Modish

  Sep 08, 2021

  Reply

  […] Zvuči intresantno (ponovo) započeti pisanje, ali kako stvoriti naviku svakodnevnog pisanja? Zar to ne oduzima dragoceno vreme? […]

Leave a comment