Lifestyle

Retrospektiva: Šta sam naučila u 2018. i šta želim u 2019.

Volim prvih desetak dana januara jer se, čini se, sve nekako umiri i stiša. Prođe sva ona novogodišnja ludnica i groznica, akcenat je na porodičnom praznovanju i druženju s najdražim prijateljima. Dozvolila sam sebi i ovaj put da se isključim i prepustim baš takvom hedonizmu, pa tako prvi post ove godine stiže tek dan nakon Božića. Mislim da bi retrospektiva stare godine bila adekvatna uvertira za nove postove koje imam u planu. Stoga ću se osvrnuti na važne događaje u 2018. i sve ono što ju je obeležilo, lekcije koje sam izvukla, kao i šta očekujem od naredne godine.

  • Godina kada sam iznova probudila spontanost i otkrila magiju…

Možda se sećate da sam u poslednjem postu iz 2017. godine napisala da u narednoj želim biti spontanija. I zaista, jesam. Ideje za sve moje prošlogodišnje putešestvije s prijateljima, sasvim slučajno su se javljale. U planu sam jedino imala odlazak na more na Sitoniju, to smo još u januaru zacrtali. Najpre se javila predivna prilika da sa još nekoliko novinara i blogera otputujem u aprilu u čarobnu Sloveniju, o čemu sam vam pisala u nekoliko postova. Letnji godišnji, krajem juna, provela sam u Grčkoj, o kome je takođe bilo reči ovde, kao i o nesvakidašnjem pakovanju za porodično putovanje sa samo jednim detetom… Zatim se krajem avgusta rodila ideja da sa dragim prijateljima odemo na produženi vikend na Taru („davno“ smo bili na moru…). Tu se učvrstilo jedno divno prijateljstvo četiri porodice, koje će nas, ubeđena sam, odvesti i u mnoge druge avanture…

Oktobar je takođe protekao u znaku dva inspirativna putovanja: ženski deo pomenute ekipe posetio je Budimpeštu radi izložbe veličanstvenih slikarskih dela Fride Kalo. Teška, ali motivišuća priča o njenom životu ostavila nas je gotovo bez reči u narednim satima nakon proučavanja genijalnih slika u Nacionalnoj galeriji. Ovo je stvarno bila prilika koju nije trebalo propustiti, ukoliko volite umetnost. Drugo putovanje je bio rođendanski poklon mom Nebojši i odlazak kod dragih prijatelja u Švedsku, sa posetom Danskoj prestonici. Ideja mi se opet sasvim slučajno javila, naletevši na sjajnu Wizzair ponudu. O tome šta posetiti, kako da otputujete jeftino i kako nam je to putovanje promenilo neka dosadašnja razmišljanja, pisaću vam uskoro. Stay tuned. U decembru sam, opet spontano, ponovo u ženskom društvu skoknula do Budimpešte na Christmas market i operu La Boheme, ali sam vam o takvom jednom putovanju već pisala na izmaku 2017. godine, pa se neću ponavljati.

Novogodišnja želja: zadržati tu svoju spontanost, ko zna kakve će mi nove prilike i iskustva doneti…

  • Godina kada smo (od)sanjali našu zvezdicu

Kao anđelčić na vrhu jelke, najlepši deo 2018. jeste trenutak kada smo saznali da ćemo imati još jednu zvezdicu koja će nam iznova promeniti život. San o proširenju porodice smo prvo odsanjali i ostvario nam se baš onda kada smo to silno želeli. U septembru smo prvi put ugledali našu „tačkicu“ na ultrazvuku i čuli otkucaje srca. Međutim, u životu se ne može baš sve matematički isplanirati, pa je tako čarolija i ovoga puta bila na strani još jednog dečaka koji će nam, nesumnjivo, pomutiti razum kada nas prvi put ugleda u maju mesecu. Umesto da imam princa i princezu, kako sam oduvek maštala, ta princeza među tri muška zaštitnika biću ja. I to me raduje!

Novogodišnja želja: spremiti se za dolazak novog člana i ostvariti mirovne pregovore s Nebojšom u vezi sa davanjem imena bebi 😉

  • Godina kada sam oduvala trideset svećica na torti

Moram vam priznati da sam se sad već navikla na okruglu brojku, a sećam se koliko me je ona plašila kao zamišljeno čudovište ispod kreveta zbog kojeg deca zaziru od spavanja u mračnoj sobi. Tog 10. maja sam dala sebi obećanje da ću prkositi brojkama na papiru tako što ću i dalje nastaviti da budem dete. Možda jesam starija, zrelija, pametnija, ali ne dam se!

Novogodišnja želja: Slušati sebe, igrati se i uživati u sitnicama!

  • Godina kada je Something Modish dočekao prvi rođendan

Još jedna velika stvar koja je obeležila 2018. godinu jeste godišnjica bloga! Ponosna sam što sam istrajala u pisanju, uprkos čestom nedostatku vremena usled poslovnih i porodičnih obaveza. Ponosna sam na ovih godinu dana od prvog klika na opciju publish, na svaku reč i slovo koje se na ovom blogu nalazi. Nadam se da sam na dobrom putu ka ostvarenju svog sna, imam još mnogo stepenika i prepreka da pređem, svašta da naučim, ali jedno svakako znam – odustati neću. Tokom prošle godine učila sam koliko je važno jasno definisati plan rada, jer se, uprkos planiranju mesečnih objava, često toga nisam uspevala držati. Ove godine ću pokušati više tome da se posvetim i videćemo da li ću uspeti. Učila sam i kako da budem strpljiva jer uspeh ne dolazi preko noći. Ovo mi je i dalje veliki izazov jer se strpljenje i ja i dalje često slažemo kao rogovi u vreći. Pokušavala sam da potisnem činjenicu da ne znam pravilno da rasporedim prioritete. Na tome ću svakako morati još mnogo da radim, kao i na činjenici da je nekada stvarno dobro reći NE.

Još neke od mojih novogodišnjih želja i odluka…

  • Odvojiti više vremena, novca i energije za nova iskustva. Iskustva koja ćemo pamtiti zauvek. Bilo to otkrivanje novih mesta, jela, veština… nešto novo što do sada nisam uradila. Za njih ove godine štedim dodatni dinar!
  • I za izlete vikendom!
  • Preživeti neuspehe na putu ostvarenja snova i iznova ustajati jači i mudriji. Neuspeh je znak da rizikujemo, pokušavamo i radimo drugačije nego do sada. Ovo prepisujem od @teatime.com.hr, koja kaže da će broj neuspeha na kraju 2019. godine zapravo biti naš najbolji pokazatelj uspeha.
  • Još jedan prepisan cilj s ovog insta naloga – jednom dnevno uloži u odnos do kojeg ti je stalo. Nazovi prijateljicu, pošalji mail nekome s kim želiš sarađivati, javi se predavaču kog si upoznao na konferenciji… Ulaganje u odnose je ulaganje koje se uvek vraća.
  • Svaki dan odvojiti vreme za „being“, razmišljanje o novim idejama i brainstorming. Ako ste propustili priču „being vs. Doing“, pročitajte je ovde.

Moju retrospektivu po mesecima možete pronaći u instagram highlights odeljku!

Related posts

Lifestyle

Kako pisanjem samo jedne rečenice u dnevnik možete unaprediti život

Pisanje dnevnika je jednostavan način da spoznamo sebe zapisujući najvažnije događaje, ideje ili misli o sopstvenom životu. Vra...

Kultura / Lifestyle

3 preporuke za lepši septembar

Septembar je mesec novih početaka, a kako bi vam početak prohladne jeseni unelo dozu radosti u svakodnevicu, imam za vas nekoliko pr...

Lifestyle / Zdravlje

Ambrozija: 8 stvari na koje treba obratiti pažnju

Korovska biljka ambrozija već je počela da stvara probleme alergičnim osobama, a onima koji se po prvi put susreću sa simptomima, ...

Lifestyle

6 letnjih festivala na kojima ćete se odlično zabaviti

Festivalska groznica je uveliko počela, Exit je startovao juče uz preduzete mere opreza, a ja vam izdvajam nekoliko (možda) manje p...

No comments

Leave a comment