Lifestyle

Recite NE bez ustručavanja

Ovo je tekst namenjen meni (da mi stoji negde kao podsetnik), ali i svima onima koji strahuju od posledica odbijanja. Onima koji osećaju krivicu misleći da su nekoga time izneverili, da će se neko naljutiti na njih, onima koji misle da će ih drugi manje poštovati ukoliko ne ispune očekivanja. Ne, neće vas mrzeti zbog toga, niti vam zameriti. Naprotiv. Poštovaće vašu čvrstu odluku. Ili će naučiti da je moraju poštovati.

 

Kad malo razmislimo, reč “NE” je jedna od prvih sa kojom se susrećemo. Zaista, pogledajte samo dečicu koja otkrivajući svet oko sebe stalno dobijaju “po nosu” – NE to da diraš, NE to u usta, NE, NE, NE. Kada smo u ulozi roditelja, nije nam teško da ovu zastražujuću reč izgovorimo bez problema. Međutim, kako odrastamo, ova dva slova sve je teže prevaliti preko usta. Pogotovo ženama.

Kada je posao u pitanju, nebrojeno puta sam prećutala i onda, natovarena dnevnim zadacima, proklinjala sve te prekovremene sate rada jer nisam u datom trenutku imala hrabrosti da kažem “NE”. Koliko puta vam se desila slična situacija? I onda, naravno, preuzmete još jedan zadatak, pa još jedan, pa još jedan… i tako u nedogled.

Koliko puta ste sa stavom “glupo mi da ispalim” otišli na kafu s nekim? Ili “rešetali” svoj dnevni raspored da biste nekako ugurali sat vremena za posetu tetke iz Gajdobre koja se najavila da joj snimite prvu sezonu “Ubica mog oca”? Ovakvih situacija je beskrajno mnogo.

Ljudi koji konstantno ispunjavaju tuđe želje vremenom postanu iscrpljeni i napeti, a da toga nisu svesni. Zašto onda i dalje činimo ponekad nešto što ne želimo/ne umemo/ne postižemo, samo zbog drugih? Nije sebično misliti na sebe. Ponekad recite ne. Ništa strašno se neće desiti.

Šta su vam prioriteti?

Najvažnije je da se zapitate koliko je nečiji predlog, potreba ili zadatak vama važan ili hitan i da li vi stvarno imate za to vremena/novca/želje. Ako smatrate da nešto treba da učinite, ok. Ako smatrate da ne, opet je ok. Razmislite o tome kako vam je vrednije da potrošite to vreme. Radeći nešto za sebe ili druge? 

Ljubazni, ali čvrstog stava

Odgovor NE bi uvek trebalo da bude NE, ali, nažalost, nije uvek tako. Ako je osoba navikla na to da ćete uvek pristati, onda će navaljivati da joj pomognete ili nešto uradite. Budite ljubazni i iskreni prema onome koga odbijate i nemojte okolišati i govoriti “možda” samo da biste kupili neko vreme ili ublažili trenutnu nelagodu, ako znate da je vaš odgovor ne. Držite se svog stava.

Ponudite drugo rešenje

Sasvim je ok pomoći, ali ne po svaku cenu. Ako se odbijanjem druge osobe osećate loše, pokušajte ponuditi alternativno rešenje tipa “ne mogu danas jer već imam isplaniran dan, ali mogu sutra” ili “ne mogu da pruzmem ceo projekat na sebe, jer imam nedovršenog posla, ali mogu ovo da uradim”. 

Foto: Unsplash

Related posts

Lifestyle

Kako pisanjem samo jedne rečenice u dnevnik možete unaprediti život

Pisanje dnevnika je jednostavan način da spoznamo sebe zapisujući najvažnije događaje, ideje ili misli o sopstvenom životu. Vra...

Kultura / Lifestyle

3 preporuke za lepši septembar

Septembar je mesec novih početaka, a kako bi vam početak prohladne jeseni unelo dozu radosti u svakodnevicu, imam za vas nekoliko pr...

Lifestyle / Zdravlje

Ambrozija: 8 stvari na koje treba obratiti pažnju

Korovska biljka ambrozija već je počela da stvara probleme alergičnim osobama, a onima koji se po prvi put susreću sa simptomima, ...

Lifestyle

6 letnjih festivala na kojima ćete se odlično zabaviti

Festivalska groznica je uveliko počela, Exit je startovao juče uz preduzete mere opreza, a ja vam izdvajam nekoliko (možda) manje p...

No comments

Leave a comment