Travel

Putopisi iz Slovenije (part III): Biseri morski – Portorož i Piran

U prošlom travel postu, u kom je reči bilo o mojim čarobnim putešestvijama slovenačkim primorjem, vodila sam vas u Izolu. Ukoliko ste propustili priču o jednoj divnoj prilici da se upoznam sa ovim mestašcem, možete je pročitati OVDE. Sada vas vodim dalje na more, u Portorož i Piran, u kojima sam, takođe, beskrajno uživala. Videćete i zašto. Dok čitate moj predlog šta da posetite i gde da odsednete i klopate za čistu peticu, počnite polako da pakujete kofere. Otkriću vam jednu tajnu – šuška se da će uskoro ponovo biti uspostavljena avio linija Beograd-Portorož!

Portorož

Sa sigurnošću mogu reći da je ovaj mediteranski gradić biser slovenačkog primorja i da predstavlja mondenski i turistički epicentar dešavanja. Portorož je najpopularnije letovalište, šetalištem je povezano sa predvnim Piranom (cca 15 minuta hoda, uz obalu), a od Trsta u Italiji deli ga tridesetak kilometara (da sam imala vremena, sigurno bih skoknula u šoping). Ovo je prvi put da sam bila u Portorožu i moram priznati da me ovaj deo Slovenije podsetio na Azurnu obalu. Luksuzni (spa) hoteli i kongresni centri, brojni kazini, luka, sportski objekti, samo su delić onoga što tamo možete videti. Naravno, tu je i dugačka plaža koju okružuju brojni kafići i restorani.

Delom je peščana, a delom betonska i nema onaj standardan prilaz vodi na koji smo navikli, ali je svakako maksimalno iskorišćena i možete se kupati u moru. Ja nisam, nažalost, jer je more tada još bilo hladno. Međutim, maksimalno sam se nauživala u bazenu Hotela Bernardin (na devetom spratu!). Tu sam prisustvovala spektakularnom zalasku sunca.

Grand Hotel Bernardin – Nakon pića dobrodošlice, na prostranoj restoranskoj terasi sa koje se pruža predivan pogled na more, uputila sam se u svoju sobu i, otvorivši vrata, prvi utisak mi je bio uzdah oduševljenja – svaka soba je okrenuta ka moru (naravno da sam sutradan ustala ujutru u šest da bih u miru, sa terase, slušala zvuk talasa). Ovaj grandiozan welness i spa centar (koliko on dominira na kopnu u odnosu na druge hotele najbolje se vidi sa mora) izgrađen je pre 42 godine, i to u steni, a iako u međuvremenu renoviran, zadržao je onaj duh socijalizma. Sadrži najveću kongresnu salu u ovom delu Jadrana i odlične uslove za svaku vrstu kongresnog turizma. Inače, hotel ima 11 spratova, na poslednjem je recepcija, a čak i u liftu možete gledati na more! Sa kolegama iz medija sa kojima sam ovom prilikom putovala, večerala sam u jednom o restorana hotela – Pećina – i tom prilikom pila najlepša istarska vina, a probala neka neka od majstorski pripremljenih jela – za čistu peticu!

Hoteli Lifeclass – Boravak u Hotelu Slovenija, koji je jedan u lancu od šest vrhunskih hotela u samom centru Portoroža, takođe je bio posebno iskustvo za mene. Ako biste me pitali da vam ga opišem u jednoj reči, bio bi to izraz “mindfulness”. Ovi hoteli u samom srcu Portoroža, bukvalno su centri zdravlja, lepote, anti-age tretmana i wellnessa, njihovi spa centri pružaju široku lepezu mogućnosti za relaksaciju i oporavak (uopšte ne morate da napuštate kompleks), a ovde sam imala priliku da se kupam u bazenu sa termalnom vodom  iz izvora starog, verovali ili ne, čak 42.000 godina! I u Hotelu Slovenija, odnosno jednom od restorana – Istrian bistro – imala sam priliku da probam neka od vrhunskih jela koja su nam svima razmazila nepca. Pred nama ih je pripremao šef kuhinje Stefan, koji je, inače, Kraljevčanin. Pogledajte ove food instalacije…

Piran

Prvo što sam pomislila kada smo stigli u centar Pirana jeste koliko je ovaj mediteranski gradić lep, šarmantan i fotogeničan. Uticaj Venecije veoma je prisutan, a prelepe fasade u pastelnim bojama sa kojih se ljušti boja, gradske zidine, uske, kaldrmisane uličice su ono što me je svakim korakom sve više osvajalo. I miris mora. On me uvek osvoji. Ni ne čudi što je ovaj grad, koji je zadržao srednjevekovni duh, najfotografisanije mesto u Sloveniji. Posebno simpatičan detalj na prozorima sa raznobojnim šalukatrama jesu dugački konopci za veš i sve te šarene čarape i čaršafi koji odaju utisak jednog ljupkog mediteranskog mesta. Osim konopaca, pažnju su mi privlačile i girlande od bršljana koje su krasile piranske ulice uoči praznika Svetog Jurija (prave ih školarci).

Najlepši deo Pirana jeste Tarantinijev trg koji je ime dobio po violinisti i kompozitoru Đuzepeu. Pored statue Đuzepea Tartinija, na trgu se nalazi i rodna kuća ovog kompozitora. Sa ovog trga se uzdiže predivan zvonik crkve Svetog Jurija, a pogled na Piran sa te visine je veličanstven.

Posetili smo i Franjevački samostan u kom se nalaze vredne umetničke slike iz 17.i 18.veka, a potom nastavili dalje šetnju kroz vijugavi lavirint ljupkih uličica, i stigli do Crkve Sv. Klementa.

Nastavivši put kejom uz obalu, na kom se ređaju brojni kafići i restorani, stigli smo ponovo do centra i još jednom udahnuli miris mora i mahnuli ovom divnom gradiću.

Šta posetiti u okolini Pirana?

Piranske soline (Sečovljanske) – Kažu da sve od morske vode što ne ode u nebo ostaje u soli. Jedna od obaveznih destinacija brojnih turista, a zaista vam savetujem da je posetite, jeste Piranska solana. Ovde se so pravi po tradicionalnom, jedinstvenom principu već 700 godina, a da bi ona nastala potrebna su 23 sunčana dana. Saznala sam i to da dotok vode u ovih 36 bazena (na 750 hektara) odvija se direktno iz mora, ona tu odležava i isparava dok ne postane gusta, kada odlazi u dubok kanal – slanicu. So se prikuplja svakog dana ujutru i uveče, drvenim alatom, a radnici moraju nositi specijalne drvene papuče po modelu od pre sedam vekova. U sezoni, od juna do septembra, radnici pokupe oko 150 tona čiste, nejodirane soli. Wow!

Ako budete imali priliku da posetite solanu, poželećete sigurno da je kupite (odlična je, uveliko je koristim u pripremi jela, a Japanci je uvoze i koriste za suši). Ovde sam imala priliku da probam i slanu čokoladu. Skroz je kul ukus, ali ja ipak volim “čistu”. U velikim količinama.

Ribogojnica “Fonda” – Nemojte propustiti da posetite ni ovo uzgajalište brancina. Mi novinari smo imali priliku da brodićem dođemo do samog uzgajališta, a probali smo i fantastičan namaz od ribe koja je tog jutra ulovljana zbog nas. Prvo naše pitanje nakon prezentacije rada ovog uzgajališta bilo je “Čime hranite ribu?, a odgovor je bio – plavom ribom, od koje se prave granule potpuno prirodnog porekla.  Zbog toga je potrebno mnogo više vremena da riba dostigne težinu za izvoz i zbog toga je Fonda ograničila distribuciju na Sloveniju i susedne zemlje jer sveža riba mora stići za najviše 24 sata.

Ovde su nam otkrili i tajnu, a ja vam je prenosim kao koristan savet. Kako biti siguran da je riba zaista sveža? Uhvatite je za glavu i podignite. Ako stoji gotovo ravno, radi se o mrtvačkom grču i to je dobar znak! Ako je mlitava, znači da predugo stoji na ledu. Nemojte se oslanjati na izgled očiju i krljušti (verovatno je i vama je to bio siguran pokazatelj), jer danas postoje fantastični sprejevi i kojekakve mazalice koje se koriste kao varka i imitiraju svež izgled ribe. Upamtite ovo!

Restoran “Aviator” – Posle svih ovih food fotki, nećete mi poverovati kad vam kažem da sam ipak ovde jela najbolju hranu na ovom putovanju. Restoran je u okviru aerodroma Portorož i šef kuhinje je jedan od najboljih u Sloveniji. Dok čekamo da se ponovo uspostavi avio linija Beograd-Portorož, predlažem da ovo mesto dopišete na must visit listu.

Nadam se da ste uživali i na ovom putovanju sa mnom. Ovih dana vam pišem o svojoj poslednjoj stanici na ovom putovanju, lučkom gradiću Kopru u kom sam pila fantastičnu malvaziju i “oštri” refošk. Stay tuned!

Veliki pozdrav,

Marina

Related posts

Travel

6 stvari koje obavezno nosim leti na planinu

Za kraj leta planirate getaway u planinske predele, a niste sigurni šta će vam sve biti potrebno tokom boravka? Sledite ovih nekolik...

Travel

Gde sve možete na glamping u Srbiji

Glamping - spoj klasičnog kampovanja u prirodi sa svim onim pogodnostima koje nude apartmani, hoteli i moderna tehnologija, poslednji...

Lifestyle / Travel

Zlatibor: slow weekend za dušu i telo

odmor na zlatiboru

U želji da nakratko zaboravimo na svakodnevne poslovne i porodične obaveze, nedavno sam sa još tri drage žene organizovala slow we...

Lifestyle / Travel

5 saveta za planinarsko pešačenje s decom

Sad već tradicionalno sa mojom “ekipom za putovanja” koju čini nas četiri porodice, idemo na Taru krajem leta, da udišemo sve...

No comments

Leave a comment