Travel

Putopisi iz Slovenije (part IV): Kopar – grad s italijanskim šmekom

Prilikom moje posete Sloveniji, o kojoj sam vam pisala u prošlim travel postovima (vodila sam vas prvo u Štanjel u Vilu Fabiani, a zatim smo se spustili na more, u Izolu, Piran i Portorož), imala sam priliku da se upoznam sa još jednim simpatičnim primorskim gradićem. Uprkos veoma kratkom boravku u Kopru, uspela sam da “upijem” ono najlepše što ovaj stari lučki grad nudi (najveća je slovenačka luka i izgrađen je na nekadašnjem ostrvu “Insula Capraria” što znači “Ostrvo koza”). Zadržao je i danas svoj italijanski šmek, budući da je više vekova bio pod Mletačkom republikom.

Centar starog grada je Titov trg, koji je nezaobilazna turistička i “foto” stanica, a baš tu imaćete priliku da se divite izgledu Pretorijske palate iz 15. veka (sada je tu turistički info centar!), kao i Katedrale Uspenja sa čijeg se vrha zvonika Kampanile, ne sumnjam, pruža fantastičan pogled na grad.

Iako je miran i tih grad (doduše, moram napomenuti i da smo šetali tokom podneva, kad je napolju bilo veoma vruće. Mada je inače mirniji grad, kažu lokalci), čućete da stanovnici jednako dobro govore i italijanski. Najlepše je obići ga pešice, a interesantno je da ovde nema semafora jer je saobraćaj rešen i olakšan zahvaljujući kružnim tokovima! Još jedan utisak – veoma je čist i o tome se mnogo vodi računa! Bravo!

Šetajući dalje, prošli smo i pored kuće u kojoj se rodio italijanski slikar Vitore Karpačo, a posebno mi je upečatljiva bila fontana Da Ponte (izvor pijaće vode do 1898. godine). Nastavivši Prešernovim trgom, došli smo i do kapije grada sagrađene početkom 16.veka.

Šta još posetiti u Kopru?

Vinariju Koper – Ukoliko ste ljubitelji dobrog vina, podrum u Hiši Refoška (star 71 godinu) neka vam se nađe na “to do listi” jer ćete ovde imati ne samo jedinstvenu priliku da se upoznate sa hiljade godina starom tradicijom vinarstva, već ćete probati i neka od  najlepših slovenačkih vina. Ja sam kofer napunila malvazijom, najzastupljenijom sortom u ovoj regiji, ali nisam odolela ni oštrom ukusu Refoška. Inače, na prvoj fotografiji s leve strane koju ćete videti, nalazi se ogromno bure koje se do 1986. godine koristilo za malvaziju i bilo je treće najveće u čitavoj Evropi. Danas je ono atrakcija za posetioce, a ovaj broj na vrhu – 41427 – zapravo je broj litara vina koji unutra staje. Kada biste pili dva litra vina dnevno, bilo bi vam potrebno gotovo 57 godina da popijete tu količinu.

Domaćinstvo Morgan – nakon degustacije vina, svratite u seosko gazdinstvo Morgan da probate njihovo sjajno maslinovo ulje koje prave tradicionalnim postupkom starom vekovima! Nalaze se u Grintovcu, selu u okolini Kopra. Obiđite njihov maslinjak i probajte različite vrste ovog divnog ulja (pravi ukus kvalitetnog maslinovog ulja je gorak), kao i čokoladu i razne kreme na bazi masline. Još jedna informacija: kažu da ovo ulje ima da se kupi u novosadskom Merkatoru!

 

Prirodni rezervat Škocjanski zatok – Nikada ne bih rekla da se iza ovog ogromnog drvenog objekta u blizini auto-puta, nalazi mali raj za ptice! Pravo mesto za za ljubitelje prirode, ovaj prirodni rezervat se prostire na čak 122 hektara, a u posljednjih deset godina ovde se nastanilo čak 250 vrsta ptica. Otvoren je svakodnevno od 06 do 21h, mada verujem da je najlepše poraniti.

Nadam se da ste u mojim slovenačkim putešestvijama uživali jednako kao ja dok sam o njima pisala i nadam se da ćete mi pisati utiske kada ih i ako ih budete posetili.

Veliki pozdrav do narednog travel posta,

Marina

Related posts

Travel

6 stvari koje obavezno nosim leti na planinu

Za kraj leta planirate getaway u planinske predele, a niste sigurni šta će vam sve biti potrebno tokom boravka? Sledite ovih nekolik...

Travel

Gde sve možete na glamping u Srbiji

Glamping - spoj klasičnog kampovanja u prirodi sa svim onim pogodnostima koje nude apartmani, hoteli i moderna tehnologija, poslednji...

Lifestyle / Travel

Zlatibor: slow weekend za dušu i telo

odmor na zlatiboru

U želji da nakratko zaboravimo na svakodnevne poslovne i porodične obaveze, nedavno sam sa još tri drage žene organizovala slow we...

Lifestyle / Travel

5 saveta za planinarsko pešačenje s decom

Sad već tradicionalno sa mojom “ekipom za putovanja” koju čini nas četiri porodice, idemo na Taru krajem leta, da udišemo sve...

No comments

Leave a comment