Travel

Putopisi iz Slovenije (part II): Izgubite se u IZOLI

Skoro sam vam pisala o predivnom putovanju u Sloveniju na koje sam imala priliku da odem sa nekoliko novinara i blogera, a koje je započelo posetom bajkovite Vile Fabiani. Ukoliko ste propustili priču o jednom od najromantčnijih kutaka koje sam posetila, skoknite na ovu stranicu na blogu, a sada vas vodim dalje, na slovenačku obalu koja, iako duga samo 47 kilometara, zaista ima mnogo toga da pruži.

Prva destinacija koju sam ovom prilikom posetila (nikada ranije nisam bila na slovenačkoj obali. Greška!) jeste ljupki mediteranski gradić IZOLA, nadaleko poznat po svojoj dugoj tradiciji ribolova i vinarstva. Divna predstavnica Turističke organizacije ove opštine i moja imenjakinja Marina, podsetila nas je da je nekadašnje ostrvce Izola tek početkom 19. veka povezano sa kopnom, a da danas ovaj grad broji oko 11.000 stanovnika. Provlačeći se kroz predivne uske uličice, na svakom koraku sam osetila uticaj Venecije (vekovima je Izola bila u sastavu Mletačke republike), u vazduhu miris mora, a italijanski jezik čula gotovo jednako često kao i slovenački. Kroz ovaj gradić se ne može prići automobilom, što je i prednost jer se na najlepši način, pešice, možete upoznati sa primorskim mestašcem koje će vas očarati. Izgubite se u uličicama ovog grada i… zaboravite na vreme.

Ono što vam se mora naći na “must visit” listi (kada se iskupate u moru) jeste župna crkva Svetog Mavra (mi, nažalost, nismo ulazili, jer je u toku bila misa koju nismo želeli da prekidamo), sa čijeg se zvonika na samom vrhu pruža spektakularan pogled na čitavu Izolu.

Sigurna sam da biste i vi, makar na sekundu, zastali i kod palate Besenghi degli Ughi, današnje muzičke škole, čija bi vas fasada i prozori u kasnobaroknom stilu oduševila.

Ukoliko vas ovog leta put navede u Izolu, posetite IzolanuHišu morja, odnosno pomorski muzej u kom su izložene prelepe makete brodova koji nas vraćaju u srednji vek i predstavljaju istorijski put razvoja ribolova u Izoli.

Šta posetiti u okolini IZOLE?

Selo Korte – u neposrednoj blizini mediteranskog gradića Izola (svega osam kilometara), nalazi se malo istarsko selo Korte koje broji nešto više od 700 stanovnika.  Sa visine od 224 metra, pruža se divan pogled na brdašca oko solina u Sečovljama. Posetite li neki od lokalnih restorana, uživaćete u istarskim gurmanlucima.

Kmetija Medljan – ovo imanje se nalazi na samo četiri kilometra od Izole, a kada do njega dođete, osećaćete se kao kod svoje kuće, jer su domaćini veoma ljubazni i srdačni. Ovde sam imala priliku da probam specijalitete domaće kuhinje, a prvi put i preukusne palačinke sa crnim vinom, koje nam je domaćica pripremila odmah nakon ručka. Na Medljanu postoji i škola jahanja, a otkriću vam jednu tajnu – njihovi konji najviše vole da ih posetioci hrane suvim hlebom i jabukama ubranim u dvorištu!

Nadam se da ćete imati priliku da posetite gradić koji je mene potpuno osvojio, a za to je bilo potrebno samo jedno poslepodne. Nakon posete Izoli, uputili smo se ka centru slovenačkog primorskog turizma – Portorožu i Piranu, a priču o mojim putešestvijama nastavljam vam u narednom postu.

Veliki pozdrav,

Marina

Related posts

Travel

Razglednica s mora: Toroni (Sitonija)

Planiranje ovogodišnjeg letovanja počeli smo još zimus. Sećam se da smo pregovore o morskoj destinaciji za nas četiri porodice zap...

Travel

Putopisi iz Slovenije (part IV): Kopar – grad s italijanskim šmekom

Prilikom moje posete Sloveniji, o kojoj sam vam pisala u prošlim travel postovima (vodila sam vas prvo u Štanjel u Vilu Fabiani, a za...

Travel

Putopisi iz Slovenije (part III): Biseri morski – Portorož i Piran

U prošlom travel postu, u kom je reči bilo o mojim čarobnim putešestvijama slovenačkim primorjem, vodila sam vas u Izolu. Ukoliko ...

Travel

Jesmo li sve spakovali? Jao, pa i to nam treba!

Ja stvarno ne umem da se pakujem. Džaba mi svi youtube tutorijali i kojekakvi saveti kako da se spakujem kô sav normalan svet i u kof...

No comments

Leave a comment