Lifestyle

Podignite dva prsta ako ste (i vi) prokrastinator!

Sve što možeš danas, ostavi za sutra? Odlaganje obaveza iznova i iznova? Ako i vas muči ova boljka, saznajte kako da presečete put ovoj rđavoj navici i pokrenete se. Idemo zajedno u akciju!

Upitate li osobu kojoj je odlaganje obaveza gotovo svakodnevica zašto prokrastinira, verovatno ćete čuti pregršt kreativnih razloga zašto sada, tj. danas, nije pravo vreme. Ili smo prezauzeti. Nemamo dovoljno novca. Previše smo pod stresom. Previše je rizično u nešto se upustiti. Ili, pak, nesigurno. Nemamo iskustva. Prestari smo za to nešto. Premladi. Neprijatno nam je… Dešava se da ti razlozi ponekad imaju smisla, međutim, najčešće su to samo izgovori da se latimo posla i izađemo iz zone komfora. Sve to ima vrlo loš uticaj na naš mindset.

Prokrastinacija je odvratna navika i trebalo bi da je se rešimo na svim životnim poljima! Prvo, osećaćete se bolje kad znate da držite konce u rukama, zatim ćete uvek tačno znati kakav vam je plan, biće vam drago kad iza sebe vidite prepreke koje ste prešli, mnogo ćete na ovom putu naučiti o sebi i razvićete nove veštine, shvatićete da ste bespotrebno previše brinuli oko nekih stvari. Stoga, evo nekoliko saveta kako da se pokrenete, odredite prioritete i završite svoje obaveze – SADA.

1.Neka vas ništa ne ometa
Situacija je sledeća: Došli ste na posao, otvorili mejlove i taman kada ste hteli da bacite pogled na planer, misli su vam odlutale i odjednom ste na fejsu i instagramu. Ja ovih dana umesto da zasučem rukave čim stignem na posao, malo provrtim Airbnb i slične sajtove da organizujem put u Budimpeštu na Christmas market… Činjenica je da svoje obaveze najčešće odlažemo zbog društvenih mreža, ali ukoliko želite da uradite sve sa svoje dnevne to-do liste, moraćete im se odupreti. Kako, zaboga, ako kao i ja, niste super fokusirani? Postoje sjajni programi poput “SelfControl-a”, koji omogućava da sami, na određeno vreme (koje sami postavite), blokirate pristup pojedinim sajtovima. Čak iako restartujete kompjuter, nećete imati pristup tim sajtovima sve dok vreme ne istekne. Ovaj program funkcioniše za MAC računare, a PC korisnici mogu isprobati “Freedom”. Evo, upravo mi je blokiran fejs i Airbnb. Iskoristite to vreme za produktivnost!

2. Mali koraci
Veće zadatke podelite na više manjih i na taj način će vam biti lakše da krenete u akciju i nećete se naći u situaciji da nemate pojma odakle da počnete. Papir i olovku u ruke i zapišite korake, napravite plan i – počnite.

3. Perfekcionizam (ni)je kul
Često odlažemo obaveze za sutra, pa prekosutra, pa onda za tri, pet, deset dana i tako nikada ne završimo posao. I to sve pod izgovorom da želimo da sve bude pod konac. Znate li za onu „Urađeno je bolje od savršenog“? Zapamtite to. I ja ću.

4. Prvo uradite najteži zadatak

Ako radni dan počnete s obavljanjem manje zahtevnih zadataka, oni teži će vam stalno visiti nad glavom i podsvesno će vas iscrpljivati. Bolje se prvo rešite njih, a posle će vam ostale obaveze biti mačji kašalj.

5. Nije sramota pitati
Ako nešto ne znate da uradite, tražite pomoć. Nema jednostavnije. Nemojte dozvoliti da zbog toga odlažete obaveze…

6. Pravite to-do liste
Neka vam postane ritual da pre spavanja napišete spisak obaveza za naredni dan (ili napravite plan poslovnih obaveza čim stignete na posao) i poređate ih po stepenu prioriteta. Videćete koliko će vam biti lakše, bez stresa i panike.

Just do it!

Foto: Unsplash

Related posts

Lifestyle

Kako pisanjem samo jedne rečenice u dnevnik možete unaprediti život

Pisanje dnevnika je jednostavan način da spoznamo sebe zapisujući najvažnije događaje, ideje ili misli o sopstvenom životu. Vra...

Kultura / Lifestyle

3 preporuke za lepši septembar

Septembar je mesec novih početaka, a kako bi vam početak prohladne jeseni unelo dozu radosti u svakodnevicu, imam za vas nekoliko pr...

Lifestyle / Zdravlje

Ambrozija: 8 stvari na koje treba obratiti pažnju

Korovska biljka ambrozija već je počela da stvara probleme alergičnim osobama, a onima koji se po prvi put susreću sa simptomima, ...

Lifestyle

6 letnjih festivala na kojima ćete se odlično zabaviti

Festivalska groznica je uveliko počela, Exit je startovao juče uz preduzete mere opreza, a ja vam izdvajam nekoliko (možda) manje p...

1 Comment

  • Šta nam "jede" vreme i kako poboljšati produktivnost? (I deo) - Something Modish

    Mar 01, 2021

    Reply

    […] i tehnike koje sam počela i sama da primenjujem, a koje bez zezanja RADE. Hajde da vidimo kako da pametno iskoristite svoje vreme i okrenete kurs života u svoju […]

Leave a comment