Lifestyle

#Online i #offline preporuke za februar

Šta da posetite, pogledate ili pročitate, saznajte u online i offline predlozima koje sam vam izdvojila za mesec pred nama

#Predstava

Pozorišni komad „Šećer je sitan, osim kad je kocka“ po istoimenom komadu Nikole Pejakovića, komično je ironičan prikaz bračnog odnosa u kome, verujem, svaki bračni par može da se prepozna. Ja sam imala priliku da pogledam ovu predstavu prekjuče u Srpskom narodnom pozorištu, a na redovnom je repertoaru „Teatra na brdu“. Toplo preporučujem jer će vas nasmejati do suza, pogotovo izvanredni Andrija Milošević (Zoran), koji je, zbog svog šarma i neospornog humora na sceni – stub ove predstave. Osim njega, nasmejaće vas slobodoumna i drčna Jaca (Sloboda Mićalović), depresivna Nevenka (Aleksandra Tomić), Zoranova supruga kojoj ništa u životu ne polazi za rukom, kao i neurotični egocentrik Vitomil (Viktor Savić) koji svoj unutrašnji mir pronalazi u svojevrsnim joga vežbama i zdravom načinu života.

Foto: Teatar na brdu

#Putovanje

Poseta novoj destinaciji, koju do sada niste imali prilike da upoznate, ne mora da iziskuje mnogo novca ukoliko znate gde da potražite prave informacije o letovima i povoljnom smeštaju. Jedan od takvih sajtova koji svakodnevno pruža fantastične prilike za letove (a da pritom ne opterete vaš budžet) jeste Jeftino putuj. Zašto ne biste skoknuli do Nirnberga za samo 41 evro (oba pravca) ili, recimo, do Stokholma za 28 evra? Pratite njihove ponude i verujem da ćete pronaći inspiraciju i povoljnu priliku za kratak beg od svakodnevice!

#Knjiga

„Hiljadu dana i hiljadu noći“ zabeležio je naš poznati glumac Žarko Laušević u svom dnevniku tokom boravka u zatvoru Zabela u Požarevcu, u kom je kaznu služio dve i po godine. Svoj dramatičan zatvorenički život na surovo ikren način detaljno opisuje i u svojoj trećoj knjizi „Sve prođe, pa i doživotna“. Ukoliko ste do sada pročitali njegove ispovesti u dvema knjigama, savetujem vam da nabavite i ovu (Vulkan, 849 din.), a sličnu priču, samo u formi pisama, možete pročitati i u knjizi slavnog Nelsona Mendele, jedne od najinspirativnijih istorijskih ličnosti dvadesetog veka. Njegova „Pisma iz zatvora“ (Vulkan, 1592 din.), koja su nastajala tokom 10,052 dana provedenih u pritvoru, budući vođa Južne Afrike je napisao nepopustljivim zatvorskim vlastima, svojim saborcima i vladinim zvaničnicima. Ali ona najupečatljivija jesu pisma napisana voljenoj supruzi Vini i deci. Preko dvesta pedeset pisama, od kojih mnoga nikada nisu objavljena, pružaju odličan uvid u to kako je Mandela održavao svoj duh živeći u gotovo potpunoj izolaciji.

#Izložba

Ukoliko još niste posetili izložbu „Sećanja na Nebojšu Glogovca“ (do 5.marta), a pritom ste voleli ovog istaknutog glumca koji nas je, nažalost, napustio pre gotovo godinu dana, savetujem vam da svratite u Filmsku galeriju Dvorane KCB u Beogradu. Ja uskoro planiram posetu Narodnom muzeju i ovoj izložbi, pa ću vam preneti i svoje utiske.

Još jedna izložba koju bih svakako preporučila jeste “Dan vredan veka – 1. Decembar 1918”, koju je organizovao Muzej Jugoslavije, u holu Palate Srbija. Ova izložba podeljena je u pet celina, a prati period od krunisanja Kralja Petra I Karađorđevića, zatim tok Prvog svetskog rata, proglašenje Kraljevine SHS, sve do donošenja Vidovdanskog ustava 1921. godine. Izložba će biti postavljena do 28. aprila 2019. godine, a možete je posetiti svakog vikenda, uz prethodno prijavljivanje i zakazivanje termina na ovom linku.

#Koncerti

Februar mesec u znaku je nekoliko koncerata, rekla bih, za svačiji ukus, a ukoliko ste ljubitelji muzike Toma Odela (12.februar, Hala sportova „Ranko Žeravica“, Begrad), Josipe Lisac (24.februar, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad), Massima (14.februar, Sava Centar, Beograd) i grupe Lexington (14.februar, SPC Vojvodine, Novi Sad), savetujem vam da što pre rezervišete i kupite ulaznice za ove događaje. Lep provod vam želim!

#Fashionweek

Ljubitelji mode, ispratite šta su vrhunski fashion dizajneri pripremili za jesen ove godine. Trenutno je nedelja visoke mode u Parizu (Haute couture), a zatim se najveća modna groznica seli u Njujork (7-15.februar), nakon čega će uslediti fashion week u Londonu (15-19.februar), Milanu (19-25.februar) i ponovo u Parizu (25.februar -5.mart). Revije će biti moguće pratiti putem OVOG linka.


Valentino Haute Couture Spring-Summer 2019 Credit: Courtesy Valentino

#Filmovi

Kraj januara i februar, nesumnjivo su u znaku filmova nominovanih za prestižnu nagradu Američke filmske akademije. Ostvarenja koja ulaze u trku za Oskara nedavno su objavljena (možete ih pronaći OVDE), a uskoro počinju i prikazivanja u bioskopima. Nominovane filmove koje sam do sada pogledala, jesu „Boemska rapsodija“, o usponu grupe „Queen“ i Frediju Merkjuriju (Rami Malek) i „Zvezda je rođena“, u kom glavnu ulogu tumači Lejdi Gaga. Iako ću se tek filmski pripremiti za spektakl 24.februara, Rami Malek je glumac u kog polažem veliku nadu i nadam se da ću ga videti sa zlatnom statuom u rukama!

P.s. The Guardian je objavio i listu filmova koji, iako možda jesu imali potencijala za najprestižniju trku, nisu dobili epitet „nominee“.

Sirša Ronan u filmu “Marija Stjuart kraljica Škotske”

#Festival

Kada je već o filmovima reč, moja topla preporuka je da posetite međunarodni festival Fest, koji će se održati od 24. februara do 3.marta. Film koji će prikazati na otvaranju ove manifestacije je jedan od glavnih konkurenata u trci za Oskara, nominovan u čak 10 kategorija, a radi se o ostvarenju „Miljenica“ (The Favourite).  Osim toga, u fokusu je i dokumentarac Emira Kusturice o legendarnom bivšem urugvajskom predsedniku Hoseu „Pepeu“ Muhiku, čije je snimanje trajalo dve godine. “On je verovatno jedini političar na svetu koji nije korumpiran”, izjavio je Kusturica za čoveka poznatog kao “najsiromašniji predsednik na svetu”. Ukoliko pratite rad ovog fantastičnog režisera, neka vam „Pepe, jedan uzvišeni život“ bude jedan od filmskih odabira na Festu. Program će biti objavljen 28.januara, a i ulaznice su uskoro u prodaji (Eventim).

Related posts

Lifestyle

Kako pisanjem samo jedne rečenice u dnevnik možete unaprediti život

Pisanje dnevnika je jednostavan način da spoznamo sebe zapisujući najvažnije događaje, ideje ili misli o sopstvenom životu. Vra...

Kultura / Lifestyle

3 preporuke za lepši septembar

Septembar je mesec novih početaka, a kako bi vam početak prohladne jeseni unelo dozu radosti u svakodnevicu, imam za vas nekoliko pr...

Lifestyle / Zdravlje

Ambrozija: 8 stvari na koje treba obratiti pažnju

Korovska biljka ambrozija već je počela da stvara probleme alergičnim osobama, a onima koji se po prvi put susreću sa simptomima, ...

Lifestyle

6 letnjih festivala na kojima ćete se odlično zabaviti

Festivalska groznica je uveliko počela, Exit je startovao juče uz preduzete mere opreza, a ja vam izdvajam nekoliko (možda) manje p...

No comments

Leave a comment