Mom4life

O ovome majka retko govori…

Postoje stvari koje svaka majka radije zadrži za sebe i o njima slabo govori. Možda zato što je “red” prećutati, zastražujuća joj je i pomisao na to nešto, zato što bi se obrukala priznanjem ili, jednostavno, jer drugima te stvari nisu važne koliko i njoj. Evo šta majka ponekad krije…

Da plače. I to mnogo. Plače od sreće kada ugleda svoju tačkicu na prvom ultrazvuku i s ushićenjem prati njen napredak. Plače u trudnoći jer je drmaju hormoni. Plače na porođaju jer boli i zato što strahuje hoće li sve biti OK. Plače kada prvi put ugleda svoj sićušni zamotuljak koji joj spokojno spava u naručju, dok upija miris svog novorođenčeta. Plače, itekako plače kada dojenje zaboli ili kada ne može da doji svoju bebu. Plače i onda kada beba plače jer ne ume ili, prosto, ne može da joj pomogne. Plače kada joj je dete bolesno i kada se noću guši od prodornog kašlja, a ona bdi pored krevetića, nemoćna. Plače zajedno s detetom prvog dana vrtića jer je slama kada ono viče “mamaaaaa, ne idiiii”. Plače u tajnosti svaki put kada je njeno dete tužno, jer, zaista, kada je dete tužno – tužna je i majka.

O beskrajnom umoru. O nadi da će makar jednu noć čestito spavati ili makar čvrsto kao njen partner. O toj neizmernoj želji da dete (konačno) prespava noć bez buđenja kako bi spojila više od dva sata sna u komadu. Mada, koliko god se umorna i ukočena budila svako jutro, majka mora ostati jaka jer je novi dan prepun izazova pred njom.

O bolu. O onom porođajnom koji je stoički podnosila jer joj je iskrena ljubav pružala neizmernu snagu. Onom razarajućem koji oseća kada joj beba napravi ragade prilikom dojenja. Kada joj dete zarije oštar nokat u grudi usred noći, u potpunom mraku, ili je nenadano počupa za kosu. O tupom bolu u leđima kada, savijena, pomaže svom detetu da prohoda… Ćuti i trpi.

Krije da je postala „jedna od njih“. Do juče je na sav glas hejtovala „Taperver“ and „Asepsol“ supermame iz obližnjeg parka koje naširoko dele savete jer, dabome, sve znaju, kao i one „WE moms“ (znate one „mi smo kakili/porasli/jeli“?)“ koje samo pričaju o deci. Nije ni slutila da će se u takvu i sama pretvoriti. I sad ju je strašno blam zbog toga.

O svojim strahovima. Plaši se prehlada i virusa, epidemija i malih boginja. Plaši se da će dete pasti s kreveta i razbiti glavu, opeći prstiće, progutati LEGO kockicu ili se zagrcnuti jer je na sekund skinula pogled s njega. Plaši se ona i prebrzog odrastanja i da će propustiti prvi osmeh, korak ili prvu izgovorenu reč.

Ona je svoj najgori kritičar. Iako je dostupna 24/7 i radi sve što je u njenoj moći da joj dete odrasta srećno i zadovoljno, majka zna da je uvek mogla nešto da promeni i uradi bolje ili pametnije. I sebe stalno osuđuje.

Da sebi više nije važna… Majka uvek stavlja detetove potrebe ispred svojih. Neretko iz kuće izjuri sa sveže pripremljenim obrokom i užinom za dete, a gladna kao vuk jer nije stigla ni zalogaj da pojede. Da je kosu prala… hmm … pre četiri dana, a tuširala se prekjuče?

Ne priznaje da je zaboravna… i to dozlaboga zaboravna! Majka neće nikom reći da joj se veš već dvaput ubuđao u mašini jer je zaboravila da ga raširi (pa ga sad opet pere na devedeset), a da one dve kese pune đubreta koje smrde k’o sam đavo, stoje na terasi još od prekjuče.

Foto: Unsplash

Related posts

Mom4life

Tantrumi – izađite na kraj s izlivima besa kod dece

Bes i histerija mališana uvek isfrustriraju roditelje, naročito ako se dogode u javnosti. Kada se najčešće javljaju tantrumi i ka...

Mom4life

Kupujemo li lepo ponašanje deteta?

Pre neki dan sam, u čekaonici Doma zdravlja dok smo Aleksa i ja strpljivo čekali da ga njegov pedijatar prozove na kontrolu, bila sv...

Mom4life

Dečje igre uz koje je samoizolacija lakša

Kada je pre neki dan proglašena nova mera zabrane kretanja usled korona virusa, kojom smo u obavezi da subotom od 13 sati do ponedelj...

Mom4life

9 zadataka za deveti mesec

S nestrpljenjem sam dočekala taj deveti mesec i konačno mogu reći da sam ušla u završnicu "trudničke trke". Iako me do upoznavan...

2 Comments

 • avatar image

  Nevena

  Dec 13, 2017

  Reply

  I ne govori da joj je novogodišnja želja da ima krila da zaštiti svoje dete od svih loših stvari i ljudi... I potajno se nada da će nekada dobiti tu dodatnu moć da bude još bolja super-mama.

  • avatar image

   Marina Marić

   Dec 13, 2017

   Reply

   Upravo tako! :)

Leave a comment