Fitnes

Isprobajte aktivnost u kojoj učestvuje 90% mišića!

Sigurna sam da ste čuli za nordijsko hodanje i da znate šta je, a da li ste nekad probali ovu aktivnost? Ne? E, pa, isprobajte jer je supercool outdoor aktivnost kojom ćete utrošiti čak 40% više kalorija u odnosu na obično hodanje, a možete je praktikovati u bilo koje doba godine! Zainteresovani?

Ja sam se sa štapovima za nordijsko hodanje prvi put susrela u Sloveniji pre dve godine, na jednom putovanju za novinare, i iako sam tada bila u četvrtom mesecu trudnoće – fino je to meni išlo! Istina, praveći prve korake svi smo gledali u pod, trudeći se da uskladimo ruke i noge, primenjujemo savete instruktora i pritom ne izgledamo kao uštogljeni roboti.  Jesmo, naravno. I jedni drugima smo se smejali. Elem, dobro sam se i umorila, jer ova aktivnost uopšte nije naivna. Treba savladati pravilnu tehniku. Samo izgleda jednostavno, a sutradan imate upalu mišića i bezbolno možete da pomerate jedino trepavice.

Dakle, nije samo “uzmeš dva štapa, mlatiš njima napred nazad, pičiš što brže i brojiš korake, kalorije i pređenu kilometražu”? Ne baš!

Šta vam je potrebno?
Pored udobnih patika ili cipela, potreban vam je i par specijalnih štapova za ovu namenu. Ono što sam u Sloveniji naučila jeste da ne treba koristiti skijaške štapove jer su dosta teži i drugačijeg dizajna od nordijskih, koji su izuzetno lagani i čvrsti. Iskreno, ako ih nemate nije tragedija. Poslužiće i dve obične grane (samo da me ne čuju instruktori…). Ionako sam na Fruškoj gori viđala planinare koji se snalaze na ovaj način.

Bolje je i od trčanja?!
Nordijsko hodanje je jedan od najefektivnijih rekreativnih sportova širom sveta, a interesantno je to da ga stručnjaci gotovo poistovećuju sa trčanjem jer, zapravo, 15 minuta nordijskog hodanja odgovara klasičnom trčanju od 12 minuta! Kada preračunamo u kalorije, za sat vremena nordijskog hodanja telo može sagoreti i do 400 kcal, dok pri normalnom hodu potrošimo oko 280 (sad mi se onaj Snickers što sam malo pre progutala čini kao loša ideja).

Koji su dodatni benefiti?
SMRŠAĆETE! Zategnuti telo i izgledati k’o praćka! Woohoo! Samo 30 minuta svakodnevnog hoda nordijskim stilom je dovoljno da poboljšate kondiciju i skinete suvišne kilograme, ali ono što je važnije –  oslobodićete se napetosti u vratu i leđima, snizićete pritisak i nivo holesterola, ublažićete stres i popraviti raspoloženje. Zen.

Pravilna tehnika se uči usput, samo krenite!

Tokom nordijskog hodanja izuzetno je važan vaš položaj, pa srednji deo tela treba biti uspravan, pri čemu ćete stegnuti trbušne i leđne mišiće. Korak se izvodi tako što se rukama zamahuje naizmenično prema napred, ali suprotno od kretanja nogu. Pri tom se područje ramena i kukova rotira u međusobno suprotnom smeru. Gazite petom, a potom i celim stopalom, a šaka koja je iza tela treba da bude opuštena, dok u drugoj čvrsto držite štap oslanjajući se na njega. Štap se kod svakog koraka zabada otprilike kod sredine stopala. Tako se stvara oslonac i na taj način rasterećujemo zglobove donjih ekstremiteta i lumbalni deo leđa i do 30%. Nije baš tako jednostavno, složićete se. Zato smo svi mi isprva i buljili u pod “razmišljajući” o hodanju i da li je ruka iza tela dovoljno pružena, gde smo zaboli štap i sl.). Ipak, nije ni tako zahtevno, a totalno je fun. Pogotovo ako ste u dobrom društvu.

 

Ako ste odlučili da nabavite štapove, evo kako da odaberete prave
Najvažnije prilikom kupovine štapova za nordijsko hodanje jeste da vodite računa o njihovoj visini, a za to će vam pomoći ova formula: vaša visina x 0,7 = dužina štapova u cm. Na primer, ako ste visoki 170 cm x 0,7 = 119 cm – dužina štapova). Budući da se oni prave u veličinama 100, 105, 110, 115, 120, 125, 130 i 135 cm, u ovom slučaju uzimate one visine 120cm. Kako ćete još znati da ste odabrali one prave? I ovo sam naučila od ljubazne instruktorke u Sloveniji.  Dok držite štapove uz telo, laktovi moraju biti pod pravim uglom – ta je visina štapa idealna za vas. Cene štapova variraju, ali kvalitetan par možete nabaviti već za 30 evra (3699 din. u Intersportu).

Foto: Unsplash

Related posts

Fitnes / Mom4life

Fizički aktivna do porođaja? Veliko DA!

Ukoliko ste bili aktivni i pre trudnoće, ja vam od srca savetujem da nastavite svoje vežbanje, ali slabijim intenzitetom i uz obavez...

No comments

Leave a comment