Beauty

Kako pravilno negovati kožu posle tridesete

Navršena trideseta godina života predstavlja svojevrsnu prekretnicu koja podrazumeva razvijanje drugačijeg odnosa prema ličnoj nezi, ishrani i aktivnostima. U ovom smislu se pre svega postavlja pitanje adekvatne nege kože, budući da se mahom na koži pojavljuju prvi vidni pokazatelji starenja. Tridesete godine, prema tome, predstavljaju pravo vreme da se ovi znakovi ublaže, odnosno odlože prikladnim koracima nege i uopšte odgovornim odnosom prema sopstvenom zdravlju.

Autor: Velibor Živkov

Redovno čišćenje kože lica

Nečistoće koje se nakupljaju na koži u toku dana, ali i u toku noći, veoma je važno redovno uklanjati adekvatnim preparatima za čišćenje kože lica. Ovaj korak nege kože bi trebalo da bude neizostavan, odnosno deo svakodnevne rutine, budući da se na taj način preventuju brojni neželjeni efekti koji mogu biti posledica začepljenih pora. Odabir preparata za jutarnje i večernje čišćenje kože bi trebalo načiniti na osnovu tipa kože, o čemu možete razgovarati sa svojim dermatologom. Uglavnom su preporučljivi blagi preparati, čijom upotrebom nećete rizikovati iritacije.

Hidriranje kože: Dnevna i noćna nega

Nakon čišćenja lica, potrebno je baviti se hidratacijom. Bez obzira na godine, vrlo je važno održavati vlažnost kože, a potreba za nanošenjem hidratantne kreme će se nakon navršene tridesete godine života prirodno povećati. Ulaskom u ovaj period života, koža polako gubi na elastičnosti i ćelijama je potrebno više vremena za regeneraciju. Pored upotrebe dnevne hidratantne kreme (odaberite onu koja će, zbog svoje strukture, omogućiti koži da nesmetano diše), dobro je uvesti u svoju rutinu i nanošenje noćne hranljive kreme, takođe prilagođene specifičnim potrebama vašeg tipa kože, koja će podstaći proizvodnju kolagena. Serumi su takođe važan korak u nezi kože i nanose se ispod dnevne kreme kako bi se “zaključali” njihovi blagotvorni sastojci za negovanu kožu, a kada je dnevna krema u pitanju, preporučljivo je da ona sadrži i zaštitni faktor, budući da je izloženost UV zračenju štetna i ubrzava starenje.

Zaštita od sunca i mladeži

Usko u vezi sa prethodno rečenim je preporuka u vezi sa svakodnevnom upotrebom kreme za zaštitu od sunca. Činjenica je da prekomereno izlaganje suncu dovodi do zatvaranja pora i može dovesti do pojave akni i bubuljica, dok ujedno ubrzava proces starenja kože. Takođe, važno je voditi računa o mladežima na licu i telu, te redovno pratiti njihovo stanje, ne bi li se na vreme uočile eventualne promene. U godišnji sistematski pregled valja uvrstiti i posetu dermatologu, u okviru koje će on izvršiti redovan dermoskopski pregled mladeža (najbolje u zimskim mesecima, kada je izloženost UV zracima najmanja), a ukoliko smatrate da je potrebno, nemojte se dvoumiti da mu se javite i ranije. Nakon navršene tridesete godine bi trebalo posvetiti veću pažnju praćenju sopstvenog zdravstvenog stanja, ne bi li se preventovala eventualna neželjena stanja, među koja spadaju i moguće komplikacije u vezi sa promenama na koži. S druge strane, korekcije kao što je uklanjanje mladeža se mogu sprovoditi i iz isključivo estetskih razloga takođe, ukoliko ove promene ne štete vašem fizičkom zdravlju ali utiču negativno na vaše samopouzdanje.

Zimski meseci i suva koža

Hladni meseci pred nas postavljaju jednako važan zadatak održavanja vlažnosti kože kao i leti, a naročito ukoliko je u pitanju prirodno suva koža. Ulazak u tridesete godine života stavlja još veći akcenat na ovaj korak nege, te je važno odabrati prikladnu kremu kojom ćete svakodnevno tretirati kožu i pomoći joj da se odupre ovakvim vremeskim uslovima. U toku zimskih meseci su preporučljivi preparati koji sadrže ureu i hijaluron, dok ćete redovnim pilinzima efektnije uklanjati mrtve ćelije sa površine lica.

Predeo oko očiju i bore

Pojava bora zavisi od više faktora, među kojima su i oni sasvim individualni, kao što su svakodnevne navike, stres, te i genetske predispozicije. Nakon tridesete godine se u cilju odlaganja pojave bora preporučuju kreme za regeneraciju, koje će pomoći obnavljanje ćelija i kompenzovati elastičnost kože, koja polako počinje da se gubi. Kao najefikasije u ovom pogleduprepoznajemo kreme koje sadrže retinol i alfa hidroksilnu kiselinu, dok mnoge od njih mogu sadržati i vitamin C, kao i različite biljne ekstrakte. Predeo oko očiju je važno tretirati zasebno, dakle ne opterećivati ga teškim kremama, budući da je koža oko očiju tanja i samim time osetljivija. Specijalne kreme namenjene ovom predelu lica, koje sadrže hijaluronsku kiselinu, odlično zatežu kožu i daju zaista dobre rezultate.

Foto: Pexels

Related posts

Beauty

Make up trikovi sa Tik Toka koje vredi isprobati

Poznato je da je TikTok prepun ideja za šminkanje, a u moru saveta influensera često isplivaju i fenomenalni trikovi profesionalaca ...

Beauty

Intervju: Soko skincare kozmetika sa Tare (+POKLON)

Lepota netaknute prirode planine Tare i lekovito bilje koje je okružuje, u savršenoj su sinergiji. A u to da od njihove blagodeti tr...

Beauty

Make up i beauty tajne sinhronih plivačica

Graciozne i savršeno precizne u vodi, koreografije spektakularne, izvajana tela, maštoviti kostimi i ništa manje impresivna šminka...

Beauty

SOS: Zaštitite kosu i kožu od morske soli i hlora

Većina ljudi je prilično svesna štetnih efekata sunca na kožu, zbog čega je redovno nanošenje kreme za sunčanje toliko važno. ...

No comments

Leave a comment