Fitnes / Mom4life

Fizički aktivna do porođaja? Veliko DA!

Ukoliko ste bili aktivni i pre trudnoće, ja vam od srca savetujem da nastavite svoje vežbanje, ali slabijim intenzitetom i uz obaveznu konsultaciju s ginekologom. Osluškujte telo, ono će vam sve nagovestiti… I slobodno se prepustite treninzima! Srećno!

Kao neko ko se gotovo ceo život bavi sportom i rekreacijom, prosto mi je nezamislivo da vežbanje ne uvrstim kao obaveznu aktivnost i tokom trudnoće. Prvi put sam sačekala da prođe organogeneza i ta najkritičnija tri meseca, a sada sam, uz saglasnost prof. dr Aleksandre Novakov, kojoj bezuslovno verujem, počela s laganim vežbanjem odmah na početku druge trudnoće. Dakle, osim ako je ginekolog striktno savetovao NE, ne vidim razlog da trudnica ne učini nešto dobro za sebe i bebu. A jasno je da je dobrobit vežbanja u trudnoći višestruka: smanjuje se rizik od gestacijskog dijabetesa, popravlja raspoloženje i držanje tela, umanjuju tegobe u leđima i nogama, oslobađate se stresa i možete sebi olakšati porođaj.

Dvostruka odgovornost

Obavezno se konsultujte s ginekologom i o vrsti aktivnosti (ovo podvlačim dvaput!), a pre treninga se dobro zagrejte i posle dobro istegnite. Unosite dosta tečnosti (trudnice usled proširenih krvnih sudova mogu imati i nizak pritisak, pa je hidratacija veoma važna), odaberite komfornu sportsku odeću, a za vreme vežbanja neka vam puls ne prelazi 140 otkucaja u minuti. Ukoliko ne možete normalno da govorite dok vežbate usled zadihanosti, znajte da ste preterali.

Balet&pilates: moja idealna workout kombinacija

Balet je aktivnost u kojoj beskrajno uživam jer obožavam pokret, ali i tu neizostavnu gracioznost koja je prisutna ukoliko mu se prepustite. Jednom nedeljno praktikujem balet s tim što, naravno, izbegavam skokove i višestruke okrete. Ono na čemu mi druge balerine u grupi zavide je odličan balans u releveu (na prstima), što pripisujem savršenoj ravnoteži sve većeg stomaka i zadnjice. 😀

! Treba voditi računa o tome da su, usled pojačanog lučenja hormona relaksina, zglobovi elastičniji (relaksin omekšava tetive ligamenata) i samim tim su podložniji povredama.

Pilates mi, takođe, veoma prija, pogotovo vežbe istezanja koje praktikujem usled bolova u leđima, uzrokovanim sve većom težinom stomaka. Radim isključivo vežbe koje su prilagođene trudnicama, a strogo izbegavam kontrakcije trbušnih mišića (ozbiljniji core workout – posle porođaja i oporavka!).

Šta još možete praktikovati?

Šetnje. I to svakodnevne, umerenim intenzitetom. Šetnja je jedna od najboljih kardiovaskularnih vežbi jer održava kondiciju, a pritom ne opterećuje zglobove i kolena. I što je dodatna korist: na svežem ste vazduhu! Pamučna odeća, udobne patike i flašica vode su must have.

Jogu. Vežbala sam jogu za trudnice kada sam prvi put bila u drugom stanju i osim što sam naučila tehnike disanja koje olakšavaju porođajne kontrakcije, redovno sam izvodila vežbe za jačanje karličnog dna. O gipkosti i stress relief efektu da i ne govorim… Joga je idealni vid rekreacije jer ne samo što opušta, već povećava izdržljivost, kroz meditaciju omogućava da se konektujete s bebom i poboljšava cirkulaciju i varenje.

Plivanje. Ne mora biti naporna aktivnost, a izuzetno je efikasna jer poboljšava cirkulaciju i tonus mišića. More je idealnija opcija od bazena zbog eventualnih infekcija, zbog čega su mišljenja treba li ići na bazen ili ne podeljena. Ipak, ja podržavam plivanje u trudnoći, ukoliko to podržava i ginekolog. Ali isključivo (i ovo podvlačim dvaput!) u bazenima čija je čistoća na visokom nivou. I nikada ne sedajte na ivicu bazena. Ja sam u prvoj trudnoći ceo deveti mesec provela u bazenu, s tim što sam išla u hotelski spa centar, po preporuci svog ginekologa.

Ovo izbegavajte!

Ekstremne sportove, prvenstveno skijanje. Skoro se na instagramu i u medijima pojavio snimak jedne (po meni potpuno nepromišljene i neodgovorne) Ruskinje u poodmakloj trudnoći koja skija u kupaćem kostimu. Šta vi mislite o ovome?

Iskreno vam savetujem da izbegavate i jahanje, biciklizam, planinarenje i druge aktivnosti kod kojih postoji mogućnost povrede usled pada. Osim toga, kontaktni sportovi se takođe ne preporučuju.

Nakon trećeg meseca, treba izbegavati vežbe u ležećem položaju jer usled rasta materice dolazi do pritiska na donju šuplju venu, čime se smanjuje dotok krvi do posteljice.

Uživajte, vežbajte i za sebe i za svoju bebu, a ja vam želim sve najbolje na ovom slatkom putu roditeljstva!

Foto: Nebojša Marić

Mesto: Pilates studio “Passer”, Novi Sad

Related posts

Mom4life

Tantrumi – izađite na kraj s izlivima besa kod dece

Bes i histerija mališana uvek isfrustriraju roditelje, naročito ako se dogode u javnosti. Kada se najčešće javljaju tantrumi i ka...

Mom4life

Kupujemo li lepo ponašanje deteta?

Pre neki dan sam, u čekaonici Doma zdravlja dok smo Aleksa i ja strpljivo čekali da ga njegov pedijatar prozove na kontrolu, bila sv...

Mom4life

Dečje igre uz koje je samoizolacija lakša

Kada je pre neki dan proglašena nova mera zabrane kretanja usled korona virusa, kojom smo u obavezi da subotom od 13 sati do ponedelj...

Mom4life

9 zadataka za deveti mesec

S nestrpljenjem sam dočekala taj deveti mesec i konačno mogu reći da sam ušla u završnicu "trudničke trke". Iako me do upoznavan...

No comments

Leave a comment