Fitnes / Mom4life

Fizički aktivna do porođaja? Veliko DA!

Ukoliko ste bili aktivni i pre trudnoće, ja vam od srca savetujem da nastavite svoje vežbanje, ali slabijim intenzitetom i uz obaveznu konsultaciju s ginekologom. Osluškujte telo, ono će vam sve nagovestiti… I slobodno se prepustite treninzima! Srećno!

Kao neko ko se gotovo ceo život bavi sportom i rekreacijom, prosto mi je nezamislivo da vežbanje ne uvrstim kao obaveznu aktivnost i tokom trudnoće. Prvi put sam sačekala da prođe organogeneza i ta najkritičnija tri meseca, a sada sam, uz saglasnost prof. dr Aleksandre Novakov, kojoj bezuslovno verujem, počela s laganim vežbanjem odmah na početku druge trudnoće. Dakle, osim ako je ginekolog striktno savetovao NE, ne vidim razlog da trudnica ne učini nešto dobro za sebe i bebu. A jasno je da je dobrobit vežbanja u trudnoći višestruka: smanjuje se rizik od gestacijskog dijabetesa, popravlja raspoloženje i držanje tela, umanjuju tegobe u leđima i nogama, oslobađate se stresa i možete sebi olakšati porođaj.

Dvostruka odgovornost

Obavezno se konsultujte s ginekologom i o vrsti aktivnosti (ovo podvlačim dvaput!), a pre treninga se dobro zagrejte i posle dobro istegnite. Unosite dosta tečnosti (trudnice usled proširenih krvnih sudova mogu imati i nizak pritisak, pa je hidratacija veoma važna), odaberite komfornu sportsku odeću, a za vreme vežbanja neka vam puls ne prelazi 140 otkucaja u minuti. Ukoliko ne možete normalno da govorite dok vežbate usled zadihanosti, znajte da ste preterali.

Balet&pilates: moja idealna workout kombinacija

Balet je aktivnost u kojoj beskrajno uživam jer obožavam pokret, ali i tu neizostavnu gracioznost koja je prisutna ukoliko mu se prepustite. Jednom nedeljno praktikujem balet s tim što, naravno, izbegavam skokove i višestruke okrete. Ono na čemu mi druge balerine u grupi zavide je odličan balans u releveu (na prstima), što pripisujem savršenoj ravnoteži sve većeg stomaka i zadnjice. 😀

! Treba voditi računa o tome da su, usled pojačanog lučenja hormona relaksina, zglobovi elastičniji (relaksin omekšava tetive ligamenata) i samim tim su podložniji povredama.

Pilates mi, takođe, veoma prija, pogotovo vežbe istezanja koje praktikujem usled bolova u leđima, uzrokovanim sve većom težinom stomaka. Radim isključivo vežbe koje su prilagođene trudnicama, a strogo izbegavam kontrakcije trbušnih mišića (ozbiljniji core workout – posle porođaja i oporavka!).

Šta još možete praktikovati?

Šetnje. I to svakodnevne, umerenim intenzitetom. Šetnja je jedna od najboljih kardiovaskularnih vežbi jer održava kondiciju, a pritom ne opterećuje zglobove i kolena. I što je dodatna korist: na svežem ste vazduhu! Pamučna odeća, udobne patike i flašica vode su must have.

Jogu. Vežbala sam jogu za trudnice kada sam prvi put bila u drugom stanju i osim što sam naučila tehnike disanja koje olakšavaju porođajne kontrakcije, redovno sam izvodila vežbe za jačanje karličnog dna. O gipkosti i stress relief efektu da i ne govorim… Joga je idealni vid rekreacije jer ne samo što opušta, već povećava izdržljivost, kroz meditaciju omogućava da se konektujete s bebom i poboljšava cirkulaciju i varenje.

Plivanje. Ne mora biti naporna aktivnost, a izuzetno je efikasna jer poboljšava cirkulaciju i tonus mišića. More je idealnija opcija od bazena zbog eventualnih infekcija, zbog čega su mišljenja treba li ići na bazen ili ne podeljena. Ipak, ja podržavam plivanje u trudnoći, ukoliko to podržava i ginekolog. Ali isključivo (i ovo podvlačim dvaput!) u bazenima čija je čistoća na visokom nivou. I nikada ne sedajte na ivicu bazena. Ja sam u prvoj trudnoći ceo deveti mesec provela u bazenu, s tim što sam išla u hotelski spa centar, po preporuci svog ginekologa.

Ovo izbegavajte!

Ekstremne sportove, prvenstveno skijanje. Skoro se na instagramu i u medijima pojavio snimak jedne (po meni potpuno nepromišljene i neodgovorne) Ruskinje u poodmakloj trudnoći koja skija u kupaćem kostimu. Šta vi mislite o ovome?

Iskreno vam savetujem da izbegavate i jahanje, biciklizam, planinarenje i druge aktivnosti kod kojih postoji mogućnost povrede usled pada. Osim toga, kontaktni sportovi se takođe ne preporučuju.

Nakon trećeg meseca, treba izbegavati vežbe u ležećem položaju jer usled rasta materice dolazi do pritiska na donju šuplju venu, čime se smanjuje dotok krvi do posteljice.

Uživajte, vežbajte i za sebe i za svoju bebu, a ja vam želim sve najbolje na ovom slatkom putu roditeljstva!

Foto: Nebojša Marić

Mesto: Pilates studio “Passer”, Novi Sad

Related posts

Mom4life

Dečje igre uz koje je samoizolacija lakša

Kada je pre neki dan proglašena nova mera zabrane kretanja usled korona virusa, kojom smo u obavezi da subotom od 13 sati do ponedelj...

Mom4life

9 zadataka za deveti mesec

S nestrpljenjem sam dočekala taj deveti mesec i konačno mogu reći da sam ušla u završnicu "trudničke trke". Iako me do upoznavan...

Mom4life

Drugo dete: Spremni za promene?

Koliko nam se život promeni dolaskom novog člana u porodicu i da li nam se svakodnevica stvarno okrene za 360 stepeni? Nedavno mi...

Mom4life

Trudnoća #2: već sam na pola puta! (drugi deo)

Otkrivam vam šta trudnoća donosi u svojoj prvoj polovini, kako da ublažite eventualne tegobe i uživate u svim dragocenim trenucima...

No comments

Leave a comment