Mom4life

Čitanje SA decom jednako je važno kao čitanje deci

Naučite ih pravim vrednostima još od najranijih dana i biće vam zahvalni čitavog života! Evo zašto je čitanje sa decom izvanredna aktivnost i kako, uopšte, da u tome uživate zajedno…

Zajedničko čitanje ne samo da povezuje mališane i roditelje, već bogati detetov rečnik i podstiče razvoj govora i jezika, ali i kreativnosti i stvaralaštva. Slušanjem i oponašanjem odraslih, dete uči da govori, usvaja jezik, stiče bolje komunikacijske veštine i unapređuje ih kroz neprestanu interakciju sa sredinom.

U fantastičnom UNICEF priručniku za roditelje koji možete preuzeti OVDE, pročitala sam i to da dete na ovaj način uči kako jasnije da izrazi sebe, svoja osećanja, doživljaje, potrebe i želje. Uči kako da izrazi svoje stavove i mišljenja, ali i da prihvata i razume i gledišta drugih. Zato je važno bebi čitati već od prvog dana…

O svemu ovome, slušala sam i na jednom sjajnom predavanju u BEBAC Startup Centru (od srca preporučujem njihova predavanja mladim roditeljima) koji je održala dr Ivana Mihić, psiholog Centra Harmonija. Ona je objasnila razliku između čitanja deci i čitanja sa decom i kako to uspešno praktikovati svakog dana, pa vam prenosim šta sam tom prilikom naučila:

AKO ČITATE SA BEBOM…

Dr Mihić je u svom izlaganju govorila i o jednom snimku u kom pedijatar punih sedam minuta “čita” prevremeno rođenoj bebi sa belog papira na kome je zalepljen crni list (bebe na početku vide samo kontraste). Beba je sve vreme gledala u doktorku koja je različitom intonacijom, sa potpunim interesovanjem pričala nekakvu priču o tom listu, gledajući čas u papir, čas u bebu. WOW!

Dakle, od prvog dana čitajte sa bebom, iako ona tek sa dva meseca može jasno da razlikuje mamin glas od glasova drugih ljudi i tek tada može da imitira vaš izraz lica. Ukoliko vi začuđeno otvorite usta i oči (široko) izgovarajući “Aaahhh što je ovaj cvet veliki!”, beba će isto to da proba da uradi. Ovo je jako važno za njen kognitivni razvoj. Beba će već nakon drugog meseca moći da prati vaš prst ukoliko ga sasvim polako povlačite po knjizi.

Kako da zajedno učestvujete u čitanju?

Beba može da sedi kod vas u krilu ili pored (može i da leži, da je držite u rukama, da šeta okolo…), ali tako da može da vam vidi lice i zajedno prevrćite slikovnice.

Imenujte ono što vidite na crtežu, menjajte intonaciju kako bi joj držali pažnju, “čitajte” sporo, izražajno, budite nasmejani, nemojte se uopšte fokusirati na tekst i podstičite je na interakciju. Pogotovo ako ume da vam odgovori, verbalno ili neverbalno. Na primer:

“VIDI ovu devojčicu! Ona ima leeeepe plaAAave Oči! Da li mAma ima oči? A tiii, da li Ti imaš Oči?” (strpljivo čekajte da vam pokaže, ako ume). Bravo! I ti imaš oči!” Ako ne ume da odgovori, odgovorite vi.

Pozovite bebu da “govori sa vama”: “Kva-kva, kaže patka, brmbrm točak…”

Čitajte sve dok bebi prija. Nemojte je forsirati. Ako želi da šeta okolo, pustite je. Ako gricka knjigu, pustite je. To je čulo kojim mora da se upozna sa stvarima oko sebe. Kada joj treba odmor, dajte joj priliku. Prepustite se i uživajte! 🙂

Kakve knjige birati za ovaj uzrast?

 • Kartonske knjige manjih dimenzija, sa jednostavnim ilustracijama.
 • Knjige u kojima su životinje, lica, nameštaj, hrana, vozila…
 • Knjige sa “prozorčićima” koji mogu da se otvaraju i kriju nešto sasvim novo.

AKO ČITATE SA DETETOM UZRASTA 2-3 GODINE…

Pomoći ćete detetu da proširi svoj rečnik i savlada veštinu upotrebe reči koje svakodnevno koristi u izražavanju.  Čitajte sa detetom i da bi ono povezalo ono o čemu čitate sa svojim realnim iskustvom, ali i da bi saznalo kako svet oko njega funkcioniše. Dete će ubrzo početi da koristi priče kao osnov za igre ulogama. Budući da dete u ovom uzrastu može da održi pažnju duže vreme, čitanje priča sada ima više smisla 🙂

Prilikom čitanja dete će želeti da zastanete i prokomentarišete ono o čemu govorite. Razrešite mu svaku nedoumicu, zainteresujte ga. Obratite pažnju na detalje u priči. Trudite se da sa detetom čitate svaki dan, koliko ono želi.

Kakve knjige birati za ovaj uzrast?

Čitajte priče o dnevnim rutinama koje možete povezati sa iskustvom deteta. Neka to budu i one knjige koje prikazuju emocionalne doživljaje likova. Ukoliko dete po stoti put želi istu knjigu, čitajte mu baš tu.

Ako ČITATE SA DETETOM UZRASTA 4-6 GODINA

Nagovestite detetu o čemu se radi u knjizi. “Ovo je jedna lepa priča o zecu. Možeš li da se setiš još neke priče o ovoj životinji?” Podstaknite dete da ispriča šta već zna o zecu (gde živi, kako se hrani i sl.).

Dok čitate, pratite reči prstom. Na ovaj način dete pamti i vizuelni izgled reči, što je neophodno za kasnije sticanje veštine čitanja. Pustite dete da komentariše priču i postavljajte mu podpitanja poput: “Šta misliš da će se dalje desiti? Kako će zec reagovati?” na ovaj način se podstiče predviđanje, što je važno za razvoj logičkog i kritičkog mišljenja.

Povezujte likove i njihove postupke sa realnim životnim situacijama.

Kakve knjige birati za ovaj uzrast?

Birajte knjige u kojima su priče što prikazuju porodicu, decu, životinje i realne životne situacije. Neka to budu duže priče sa zapletom, iz koje dete samo može izvući pouku ili naučiti nešto sasvim novo.

GREŠKE KOJE RODITELJI NESVESNO PRAVE

Odbijamo da čitamo uvek istu knjigu. Zvuči predosadno činjenica da svakodnevno ponavljamo istu priču ili vrtimo istu slikovnicu i vičemo “Jeste, evo ga konj! Bravo!”. Međutim, ponavljanje je majka znanja. Razumevanje pročitanog se poboljšava. Zato, ćutite i otvorite tu knjigu – PONOVO. Čitanje sa decom je uvek avantura.

Čitamo deci (samo) pred spavanje. Predivna aktivnost kojom ćete pozdraviti dan na izmaku, ali čitanje pred spavanje nije jedino doba kada u tome možete da uživate sa detetom. Još jedna stvar – deca su uveče umorna i nemaju snage za aktivno učešće.

Sa druge strane, neki psiholozi smatraju da ovo nije najbolje vreme za knjige jer ih čitanje pred spavanje čulno nadražuje i aktiviranjem njihovih vijuga ne dozvoljavamo  da lagano utonu u san. Šta vi kažete?

Strogo se držite teksta. Ne morate! Pričajte priču kako vi želite, samo se potrudite da zapamtite detalje koje ste dodali jer će vas sutradan dete ispraviti sa “nije juče tako bilo”.

“Čekaj da završim, pa onda pitaj”. Ok, verujem da može biti totalno annoying kada dete prekida u pola rečenice i ne prestaje da zapitkuje, ali upravo tim postavljanjem pitanja dete uči. Zato ga pustite i dozvolite da upije nove informacije.

Vi birate knjige za čitanje. Ok, bebi ćete vi i kupovati i birati knjige, ali čim malo odrastu, prepustite im tu odluku. Ja Filipa (1.5)  uvek prvo pitam da li želi da čitamo i ako kaže “mhm” klimajući glavicom, zamolim ga da donese onu knjigu koju želi. Preturi ih sve redom, ali donese onu koja mu se sviđa.

Ne pružamo deci izbor izvan njihove sfere interesovanja. Ovo je jako važno. I sama sam u sebi rekla “UPS” kad sam na ovo pomislila. Pa ja Filipu često kupujem knjige o životinjama, jer ih obožava, a to je potpuno pogrešno! Zašto deci uskraćivati mogućnost da se upoznaju i sa drugim stvarima i zavole ih?

Primoravamo ih na čitanje. Nemojte to raditi, sigurna sam da ne želite da dete razvije odbojnost prema knjigama. Čitajte detetu onda kada ono to želi, koliko god želi i koju god knjigu želi. Jeste savet da se dnevno čita 15 minuta, ali ne mora biti nužna obaveza. Vaš zadatak je da dete naučite da ceni knjige i čitanje, i da ga podstaknete da stvori naviku u kojoj će uživati, ali ne po svaku cenu.

Na kraju mi preostaje samo da vam predložim da se zaputite u neku od knjižara i nabavite nove knjige za decu u kojima ćete uživati zajedno. Ili, ukoliko imate dete starije od tri godine, učlanite ga u biblioteku. Uverena sam da će ponosno mahati svojom članskom kartom s pečatima, a zajedno ćete stvoriti predivnu naviku redovnih poseta biblioteci. Ujedno, naučićete dete važnim životnim lekcijama – deljenju i čuvanju.

Nije učen onaj ko čita knjige, već onaj ko zna šta čita!

Related posts

Mom4life

Tantrumi – izađite na kraj s izlivima besa kod dece

Bes i histerija mališana uvek isfrustriraju roditelje, naročito ako se dogode u javnosti. Kada se najčešće javljaju tantrumi i ka...

Mom4life

Kupujemo li lepo ponašanje deteta?

Pre neki dan sam, u čekaonici Doma zdravlja dok smo Aleksa i ja strpljivo čekali da ga njegov pedijatar prozove na kontrolu, bila sv...

Mom4life

Dečje igre uz koje je samoizolacija lakša

Kada je pre neki dan proglašena nova mera zabrane kretanja usled korona virusa, kojom smo u obavezi da subotom od 13 sati do ponedelj...

Mom4life

9 zadataka za deveti mesec

S nestrpljenjem sam dočekala taj deveti mesec i konačno mogu reći da sam ušla u završnicu "trudničke trke". Iako me do upoznavan...

2 Comments

 • avatar image

  Nevena

  Mar 20, 2018

  Reply

  Divan tekst. Nama su otkrice i one male papirne knjige po ceni od tip 69 dinara komad sto se mogu u Vulkanu naci. Ima raznih serija, od Kace i njenih avantura, preko Jece, Joce i sl. do prica o vilama i konjima :) A sto je najbolje - stanu u svaku tasnu, dzep, pa se znalo desiti da ih ponesemo i u setnje u slucaju ako sednemo negde na kafu da imamo sta da citamo :)

 • Dečje igre uz koje samoizolacija lakša - Something Modish

  Apr 05, 2020

  Reply

  […] sam ovde koliko je čitanje sa decom važno za njihov razvoj, pa neka vaše dete odabere omiljenu priču i […]

Leave a comment