Mom4life

Carski rez: Ne, to nije “samo” ožiljak…

Možda sam u nekom od ranijih tekstova pomenula da sam Filipa rodila carskim rezom. Iako sam silno želela prirodan porođaj (da, JA sam to želela. Inače jeziva kukavica. I meni je bilo teško da poverujem da sam uspela psihički da se pripremim), priroda i ja nismo imale isti plan tog sunčanog 17. oktobra. Saznavši da ću umesto u porođajnu ipak morati da se prebacim u operativnu salu, instinktivno sam prevrnula očima jer nisam zamišljala takav ishod, a i plašila sam se noža više nego činjenice da bi iz svog tela trebalo da izguram ne baš tako majušnu bebu. Emocije pomešane, kontrakcije luduju, a noge odskaču od straha dok me odvode u salu. Ipak, znala sam da je u tom trenutku od svega važnije da se Filip rodi što pre, zdrav. I rodila sam ga. Carskim rezom. Savršeno zdravog.

Ne samo u trudnoći, već i posle porođaja više puta sam čula ili pročitala komentare da je carski rez “manji čin rađanja”. ili, pak, da to i nije rađanje deteta. Da dete dobiješ “na izvol’te”. Da se carskim rezom porađaju razmažene žene. Legneš, zaspiš, ustaneš i gotovo. Nema porođajnih muka i ostaje “samo” neki ožiljak koji vremenom izbledi. Čudna neka teorija, odmah da vam kažem.

Bilo da želite ili, kao ja, morate na carski rez, bilo da ste se porodili prirodno, vi ste jednako dobra majka. I niko ne treba da vas ubedi u suprotno. Podvrgli ste se složenoj operaciji koja nosi daleko veći rizik od vaginalnog porođaja i može izazvati daleko više komplikacija. To što se ona obavlja za 30 minuta ne umanjuje njen rizik i značaj. I iskreno da vam kažem, te porođajne muke koje ste (u slučaju totalne anestezije) prespavali, mogu da se jave kasnije.

Mnogi ni ne znaju kakvo je iskustvo kada, držeći kateter u jednoj ruci, polu savijeni od bola koji donosi rana, pokušavate da se istuširate. Kada vam treba 10 minuta da se okrenete s jedne na drugu stranu kreveta. Kako rana zaboli kad vas zasmejava porodilja koja leži do vas u sobi, jer pokušava nogom da se pokrije. Ili duša zaboli jer bebu, zbog anestezije, prvo ne smete, a potom ni ne možete da dojite jer mleko nakon carskog reza, prirodno, kasnije nadolazi.

Ne znaju, i ne moraju da znaju. Nemojte misliti da ste manje majka jer niste “prisustvovali” porođaju. Nije važno na koji način ste rodili bebu. Rodili ste je.

I još nešto da vam kažem. Ja volim svoj ožiljak. On je tu kao predivan podsetnik da sam uradila jednu od najlepših stvari u životu. Ta nepravilna linija me “opomene” svaki put kad zagrmi ili se menja vreme. I ne, taj ožiljak ne bledi. On mi je jedina tetovaža na telu, na koju sam istinski ponosna, i moj orden za hrabrost.

Tako da ne, to nije “samo” ožiljak

Foto: Thinkstock, Nebojša Marić

Related posts

Mom4life

Tantrumi – izađite na kraj s izlivima besa kod dece

Bes i histerija mališana uvek isfrustriraju roditelje, naročito ako se dogode u javnosti. Kada se najčešće javljaju tantrumi i ka...

Mom4life

Kupujemo li lepo ponašanje deteta?

Pre neki dan sam, u čekaonici Doma zdravlja dok smo Aleksa i ja strpljivo čekali da ga njegov pedijatar prozove na kontrolu, bila sv...

Mom4life

Dečje igre uz koje je samoizolacija lakša

Kada je pre neki dan proglašena nova mera zabrane kretanja usled korona virusa, kojom smo u obavezi da subotom od 13 sati do ponedelj...

Mom4life

9 zadataka za deveti mesec

S nestrpljenjem sam dočekala taj deveti mesec i konačno mogu reći da sam ušla u završnicu "trudničke trke". Iako me do upoznavan...

No comments

Leave a comment