Lifestyle / Zdravlje

Ambrozija: 8 stvari na koje treba obratiti pažnju

Korovska biljka ambrozija već je počela da stvara probleme alergičnim osobama, a onima koji se po prvi put susreću sa simptomima, dodatnu konfuziju stvara i to što su manifestacije kovid delta soja slične. Kako onda utvrditi o čemu se zapravo radi i na šta obratiti pažnju ako ste ipak “samo” alergični na korov?

Pojedini simptomi ambrozije, poput svraba očiju praćenih crvenilom, ne ubrajaju se u manifestacije Kovida-19, koji ima svoje karakteristične simptome groznice, nadražajnog kašlja, bolova u telu i gubitka čula mirisa i ukusa. Ipak, kijavica je odlika i delta soja i alergije, pa svakako treba uzeti u obzir i druge prateće simptome da vas ne bi zbunila. Takođe, treba imati na umu da se alergija ne prenosi sa osobe na osobu, za razliku od delta soja koji se brzo širi… Ukoliko ste počeli da osećate tegobe slične prehladi, koje su najizraženije ujutru, možda ste (nažalost) alergični na ambroziju, pa je svakako najbolje posetiti alergologa. Osobe kojima smeta polen ambrozije najviše problema imaju u ranim jutarnjim satima, nakon izlaska sunca. Tada ova biljka otvara svoj cvet i koncentracija polena je jaka.

Ovih nekoliko saveta pomoći će vam da lakše prebrodite ovaj period…

  • Tegobe usled ambrozije najjače su u periodu od 20. avgusta do polovine septembra, te se svima koji su alergični preporučuje da redovno uzimaju prepisane antihistaminike. Ukoliko su vam simptomi veoma jaki, posavetujte se sa alergologom o imunoterapiji koja će vam olakšati narednu sezonu (prima se zimi, a košta oko 60 evra).
  • Ukoliko ste u mogućnosti, otputujte u planinske predele, jer ambroziji ne pogoduje nadmorska visina iznad 1000 metara. Takođe, smatra se da je Sokobanja takođe odlična destinacija zbog specifičnog strujanja vetra koje onemogućava da se polen dugo tu zadržava.
  • Ambrozija ne trpi izrazito visoke temperature, jer joj isušuju cvet. Najviše joj pogoduju temperature ispod 30 kada doslovno emituje eksploziju polena. Poslednjih dana u Beogradu koncentracija polena je veoma visoka i polako dostiže gornje granične vrednosti.
  • Polen ambrozije je veoma lagan, što olakšava vetru da ga raznosi kilometrima. Zato se savetuje promena garderobe u toku dana i češće pranje odeće i posteljine, kao i sušenje veša u mašini. Osim toga, savet je i da se što manje krećete napolju kada je koncentracija visoka, pa je i rad od kuće odlično rešenje (ako imate uslova za to). Što manje otvarajte prozore u toku dana, posebno ujutru, a prečišćivači vazduha su investicija, ukoliko patite od alergija.
  • Dnevnu koncentraciju polena u Srbiji po gradovima možete pratiti putem aplikacija Polen Srbija i xEco Polen (samo android) ili na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine. Na taj način možete lakše usklađivati svoju terapiju i kretanje.
  • Sunčane naočare mogu zaštititi vaše oči od polena ambrozije, koji može iritirati i izazvati suzenje i svrbež očiju. Takođe razmislite o nošenju šešira kako biste sprečili da vam se polen zadržava u kosi. Velika pomoć su i kovid maske sa filterom KN95, koje mogu sprečiti da ambrozija, odnosno čestice polena, ulaze u nos i pluća.
  • Ambrozija ne voli fizičku aktivnost. Ukoliko ste pod terapijom i vežbanje vam ne predstavlja dodatnu smetnju, slobodno lagano treirajte. Fizička aktivnost je važna da bi se trenutno ograničeni kapacitet pluća (usled alergije i konstantno zagađenog vazduha) povećao.
  • Budite oprezni sa pojedinim namirnicama, zato što je polen sličan proteinima u toj hrani, pa vaše telo ne može da napravi razliku. To se naziva unakrsna reaktivnost, pa ambrozija može izazvati alergijske reakcije ukoliko jedete dinje, banane, lubenicu i suncokret.

 Foto: Pexels

Related posts

Lifestyle

Kako pisanjem samo jedne rečenice u dnevnik možete unaprediti život

Pisanje dnevnika je jednostavan način da spoznamo sebe zapisujući najvažnije događaje, ideje ili misli o sopstvenom životu. Vra...

Kultura / Lifestyle

3 preporuke za lepši septembar

Septembar je mesec novih početaka, a kako bi vam početak prohladne jeseni unelo dozu radosti u svakodnevicu, imam za vas nekoliko pr...

Lifestyle

6 letnjih festivala na kojima ćete se odlično zabaviti

Festivalska groznica je uveliko počela, Exit je startovao juče uz preduzete mere opreza, a ja vam izdvajam nekoliko (možda) manje p...

Karijera / Lifestyle

Šta nam “jede” vreme i kako poboljšati produktivnost? (II deo)

Sada kada ste sebi priznali da vreme ponekad suludo trošite na neke od navedenih stvari u prvom tekstu, poput „zero value activitie...

No comments

Leave a comment