Mom4life

9 zadataka za deveti mesec

S nestrpljenjem sam dočekala taj deveti mesec i konačno mogu reći da sam ušla u završnicu “trudničke trke”. Iako me do upoznavanja s Aleksom deli još (nadam se) mesec dana, uveliko se psihički pripremam za još jedan porođaj. Dok se bebac sad već jedva migolji u mom stomaku, razmišljam šta je preostalo da uradim, operem ili pokupujem. To do lista nije mala, ali uživam u štikliranju obavljenog. Torba za porodilište samo što nije spremna, a sindrom gnežđenja se polako manifestuje, pa sam danas uposlila svoja dva glavna majstora Nebojšu i Filipa da sastave krevetić za bebu (Filip je oduševljeno zavrtao šrafove s tatom) dok sam ja spremala po stanu. Elem, da ne dužim previše, evo šta preporučujem i vama da uradite čim nastupi poslednji mesec trudnoće…

VREME ZA SEBE
Čim beba dođe, imaćete daleko manje vremena za sebe (iako mi mnogi kažu ”nećeš imati vremena ni kosu da opereš”, veliki sam optimista po tom pitanju i verujem u moć dobre organizacije, i svog i vremena svojih pomoćnika, kojih, srećom, imam dovoljno). Zato je sad idealno vreme za opušteni izlazak s prijateljicama, pozorište, masažu ili šoping. Ja koristim poslednji mesec trudnoće i da se maksimalno relaksiram i psihički pripremim, naspavam (i prikupim snagu za noćne smene), pogledam filmove i pročitam neke zanimljive knjige.

BEAUTY RITUALI
Iskoristite vreme do porođaja za posetu frizeru – neka vam napravi praktičnu frizuru koju ćete lako održavati kad postanete zauzeta mama. Ukoliko redovno depilirate bikini zonu, zakažite termin i preskočite ono brzinsko brijanje u porodilištu. Počastite se i manikirom i pedikirom, ali nemojte stavljati gel-lakove, jer ćete svakako morati da ih skinete pre polaska u porodilište (prilikom eventualnog carskog reza, dok ste pod anestezijom, promene na telu najpre se uočavaju na noktima – jedino je bezbojni lak dozvoljen!).

TORBA ZA PORODILIŠTE
Ukoliko pohađate časove u školici za trudnice, verovatno ste već uveliko dobile spisak potrepština za porodilište. Stoga ga pažljivo proučite i na vreme sve kupite i uredno spakujte u torbu kako vas ne bi uhvatila panika kad porođaj počne. U pauzama između kontrakcija, najmanje što će vam biti potrebno jeste da diktirate suprugu/partneru koje mrežaste uloške ili komprese za bradavice da vam nabavi. Biće dovoljno sluđen i bez toga!

GARDEROBICA ZA BEBU
Krajnje je vreme da obavite šoping ili prikupite garderobu od dece vaše sestre, prijateljice, kume… Pre nego što sve bacite na pranje, ufotkajte pozajmljenu garderobu kako biste je kasnije, prilikom vraćanja, lakše razvrstali. Ne zaboravite da pripremite i autfit za bebu u kom će “pozirati” prilikom prvog fotkanja na izlasku iz porodilišta!

OBAVITE SVE ANALIZE
Ne čekajte poslednji trenutak da nabavite uput za porodilište, uradite krvnu grupu i Rh faktor, test na žuticu, krvnu sliku i eventualno još poneku analizu koju će vam zatražiti čim stignete u porodilište. Priznajem da je dosadno sve to bockanje i višednevno prikupljanje papira, ali će vam biti potrebni odmah na prijemu u porodilište. Što možeš danas, ne ostavljaj za sutra…

ZVAĆE SE…
I dalje ne možete da se dogovorite koje ćete ime dati bebi? Ne brinite, imate još vremena. Mom sestriću ime smo smislili u kafani, prilikom proslave rođenja. Dakle, nikad nije kasno. Kad smo Nebojša i ja birali imena za decu, gotovo svaki predlog u početku prolazio je sa ”ne može, VETO!”. On je pogotovo bio maštovit kada bi uvideo da meni već kreće para na uši, pa bi, uz smeh, dodatno ”solio” nekim njemu kul predlozima poput Legolas, Benedikt i tome slično.

PODESITE AUTO-SEDIŠTE
Naučite kako da pravilno podesite auto-sedište za bebu, pre nego što se ona rodi. Pored uputstava za korišćenje, na YouTubeu imate i pregršt tutorijala koji vam mogu pomoći da bezbedno vežete pojas i tako zaštitite svoje dete.

POMOĆ U KUĆI
Angažujte spremačicu da vam spremi stan pre dolaska iz porodilišta i unapred napravite spisak pomoćnika koji će vam biti desna ruka u prvim danima s bebom. Najpre razmislite da li uopšte želite pomoć od prvog dana i hoće li vam prijati prisustvo najbližih koji će se smenjivati kao na traci. Mada, pomoć oko kuvanja, peglanja i spremanja dobro će vam doći. Pripremite se na to da će svako od njih imati milion dobronamernih saveta, ali ako mislite da će vas to ”gušiti” – na vreme postavite granice. Nebojša i ja smo se već o svemu dogovorili, a jedan od mojih glavnih zahteva je da mi niko (osim njega, po potrebi), pa ni rođena mama, ne ulazi u sobu dok dojim.

SKUVAJTE RUČKOVE I ZAMRZNITE IH
Napravite nekoliko jela koje možete i zamrznuti – brzinski ručak posebno će vam značiti u prvim danima s bebom, kad ne budete imali ni snage ni vremena za pripremu obroka.

Veći deo teksta preuzela sam sa portala “Lepota i zdravlje”, za koji sam tokom prve trudnoće uređivala rubriku “Mom 2 be”.

Related posts

Mom4life

Tantrumi – izađite na kraj s izlivima besa kod dece

Bes i histerija mališana uvek isfrustriraju roditelje, naročito ako se dogode u javnosti. Kada se najčešće javljaju tantrumi i ka...

Mom4life

Kupujemo li lepo ponašanje deteta?

Pre neki dan sam, u čekaonici Doma zdravlja dok smo Aleksa i ja strpljivo čekali da ga njegov pedijatar prozove na kontrolu, bila sv...

Mom4life

Dečje igre uz koje je samoizolacija lakša

Kada je pre neki dan proglašena nova mera zabrane kretanja usled korona virusa, kojom smo u obavezi da subotom od 13 sati do ponedelj...

Mom4life

Drugo dete: Spremni za promene?

Koliko nam se život promeni dolaskom novog člana u porodicu i da li nam se svakodnevica stvarno okrene za 360 stepeni? Nedavno mi...

No comments

Leave a comment