Lifestyle

2020. godina važnih lekcija

Prestupna, neki kažu baksuzna. Naporna, neprijatna, strašna, podrugljiva, nepredvidiva, s okruglom brojkom. 2020. godina. Da je slučajno ne zaboravimo… Juče nas je i “prodrmala”, kad nam se zatreslo tlo pod nogama. Da se ne opustimo i pomislimo dva dana pred doček Nove da je gotova sa svojim urokljivim planom.

Počela je kao i svaka druga kalendarska, uz mnoštvo želja “sve najbolje u Novoj” i tek što smo se navikli da pišemo 2020 umesto 2019, počela je da nam pokazuje ko je gazda.

Pandemija i karantini, korona u više talasa, sve ključna do ključne nedelje, strah i panika; požari u Australiji, zemljotresi u Hrvatskoj u više navrata, eksplozija u Bejrutu, pad svetske ekonomije, protesti (i batinanja demonstranata) ovde, lupamo u šerpe, protesti u Iranu, protesti “preko bare” i pokret black lives matter; UK napustila EU, Tramp VS Bajden, najduže formiranje vlade u poslednjih 20 godina u Srbiji; umro Patrijarh, Kobi Brajant, Maradona, Šon Koneri…

Zovite je kako god vam duša ište, ali je ova 2020. godina bila prilično izazovna za naše živote. I (zdrav) razum. Ko ga je sačuvao, svaka mu čast. Neki bi rekli, daj da je istrpimo još ovo malo sati, pa kad otkuca ponoć da se nadamo da će Nova biti blagonaklonija i lakša. Da će biti pozitivnija i s manje izgubljenih živaca. Ili života.

Ali ‘ajde de, da ne crnim samo, nije to uopšte poenta ovog teksta. Složićete se da se u moru neprijatnih događaja moglo iščačkati i ponešto onih lepih koji zaslužuju da se pamti ova 2020.godina.

Možda jedva čekate da joj sutra “vidite leđa”, triput pljunete i nikad se ne osvrnete, kao kad vam mačka pređe put, ali ja sam joj donekle i zahvalna. Zaista jesam, jer su nas neki od izazova naterali da porastemo, da se otisnemo iz zone komfora i uvidimo da smo jači nego što mislimo.

Pružila nam je mogućnost da naučimo i utvrdimo određene lekcije koje je zadala. Da preispitamo život, vrednosti, prijateljstva i prioritete. Naučila nas je i šta je stvarno važno. Pokazala nam je šta armija humanih ljudi može da uradi kada se ujedini slanjem sms poruka. 2020… Godina u kojoj se napokon i udružujemo, umesto da se sve više udaljavamo…

Šta nas je još ova 2020.naučila?

1. Da ne možemo ništa uzimati zdravo za gotovo i da nas neka viša sila, na koju možda ne možemo uticati, ipak može “vrteti oko prsta”.

2. Da preispitamo šta su nam istinski životni prioriteti, a ko pravi prijatelji. I one koji u stvari to nisu, pustimo da odu i ustupe drugima mesto.

3. Da budemo zahvalni zbog svega što jesmo i što imamo. Čak i za one “obične” stvari koje (možda samo mi mislimo da) se podrazumevaju… Da nađemo sreću u svemu oko sebe, umesto da halapljivo od života iznova tražimo još, a nikad istinski zadovoljni. I da novac za kojim bezglavo jurimo, ne može da kupi te “obične” stvari.

4. Da usporimo, restartujemo se i preispitamo. Period izolacije kod kuće, zahtevao je kreativnost i možda vraćanje starim hobijima, a nagrađeni smo prilikom da stvorimo prostor za sebe i pronađemo tišinu koja se retko pruža u savremenom životu.

5. Koliko nam je interakcija s ljudima neophodna…

Na čemu sam zahvalna i koji su mi hajlajti 2020?

Putovali smo po Srbiji i otkrivali nova mesta za predah i uživanje, otkrila sam da mi je skijanje i posle 15 neaktivnih godina “ostalo u nogama”, sačuvali smo zdravlje, učvrstili neka prijateljstva, nismo se međusobno poubijali tokom izolacije u aprilu, Filip je proletos dobio svoj prvi bicikl, Aleksa je proslavio prvi rođendan onako kako smo zamislili, Filip takođe, izvukla sam pramenove, pročitala mnogo sjajnih knjiga, shvatila da mi otkaz posle porodiljskog ne može ništa i da je vreme da svoj san ostvarujem baš ovde, sa vama, a ne radeći za tuđi san.

A vama? Prisetite ih se, sigurna sam da biste se raspisali.

Ja vam onako stvarno, zaista i iskreno želim da ovu godinu pamtite samo po tim dobrim stvarima, koliko god da je bljutava bila, a da u narednoj gurate dalje u nadi da će biti nijansu-dve bolja. A ako nas opet nešto novo iznenadi, bar ćete biti spremni i jači!

Umesto klasičnog “sve najbolje u Novoj”, ja ću vam reći “čuvajte sebe i svoje najdraže, glavu gore i samo napred, bez osvrtanja”. U Novu! Živeli!

Related posts

Lifestyle

Kako pisanjem samo jedne rečenice u dnevnik možete unaprediti život

Pisanje dnevnika je jednostavan način da spoznamo sebe zapisujući najvažnije događaje, ideje ili misli o sopstvenom životu. Vra...

Kultura / Lifestyle

3 preporuke za lepši septembar

Septembar je mesec novih početaka, a kako bi vam početak prohladne jeseni unelo dozu radosti u svakodnevicu, imam za vas nekoliko pr...

Lifestyle / Zdravlje

Ambrozija: 8 stvari na koje treba obratiti pažnju

Korovska biljka ambrozija već je počela da stvara probleme alergičnim osobama, a onima koji se po prvi put susreću sa simptomima, ...

Lifestyle

6 letnjih festivala na kojima ćete se odlično zabaviti

Festivalska groznica je uveliko počela, Exit je startovao juče uz preduzete mere opreza, a ja vam izdvajam nekoliko (možda) manje p...

No comments

Leave a comment